DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Lauda: Vettel nem tehetett volna ilyet

Egy héttel az F1-es Szingapúri Nagydíj után sem csitulnak a kedélyek a rajtbaleset miatt: Niki Lauda már akkor a német pilótát hibáztatta, most azonban hosszabban elemezte az első kanyar előtti történéseket.

Niki Lauda számára nem volt kérdés, hogy ki vétkezett Szingapúrban: a háromszoros világbajnok egyértelműen Sebastian Vettelt hibáztatta Max Verstappen és Kimi Raikkönen kiütéséért, annak ellenére, hogy elismerte, egyszerű versenybalesetről volt szó. Néhány nappal a versenyt követően úgy tűnik, csitultak a kedélyek, ám az osztrák legenda tett arról, hogy a közvélemény ne feledkezzen meg egyhamar az incidensről.

„A versenybírák a futam után hivatalosan is versenybalesetnek nyilvánították a történteket” - nyilatkozta Lauda a Die Welt című lapnak. „Hogy őszinte legyek, ez kicsit meglepett. A stewardok jelentése minden részletre kitért azt illetően, hogy ki hol és mikor helyezkedett el a pályán - ki volt fél méterrel előrébb, oldalt, vagy hátrébb a többiekhez képest.”



„Számomra egyértelmű volt, hogy Sebastian balra húzott, annak érdekében, hogy levédje az ívet Max Verstappennel szemben, aki középen autózott. Úgy tűnik, egyáltalán nem fordított figyelmet arra, hogy ez nagyon kockázatos manővernek számított az egész mezőny előtt. Sőt, Sebastiannak számítania kellett volna arra, hogy Kimi ott lesz Verstappen bal oldalán. Az ütközést Sebastian balra húzása váltotta ki, melyet persze lehet versenybalesetnek nyilvánítani, de ebben az esetben ő volt a hibás.”

Lauda nem érti, hogy pole-pozíciója után Vettel hogyan lehetett ilyen agresszív a rajt utáni pillanatokban. „Ha vezetem a világbajnokságot, nem kockáztatnék ekkorát az első kanyarban. Különösen nem egy olyan pályán, ahol az esélyesek közé tartozok. Ez az én elemzésem” - tette hozzá az osztrák, aki szerint Lewis Hamiltont nehéz lesz megállítani a továbbiakban.

„Lewis nagyon magas szinten versenyez, ezt nem lehet elvitatni tőle. Azt kívánom, hogy így is maradjon, és hogy őszinte legyek, meg vagyok róla győződve, hogy így lesz majd - egyáltalán nem vét hibát. A tisztánlátás érdekében: Lewis tökéletesen vezetett eddig, Sebastian viszont értékes pontokat dobott el magától” - tette hozzá a Mercedes ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező elnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: