DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Nyomás alatt a profik is lehetnek idióták”

Sokan sokféleképpen magyarázták már Sebastian Vettel érthetetlenül kockázatos manőverét a Szingapúri Nagydíj rajtjánál, amire könnyen lehet, hogy a világbajnoki címe is rámegy. Valóban a nyomás alatt ennyire megváltozhatunk?

Nico Rosberg úgy véli, hogy Sebastian Vettel teljesen rosszul mérte fel a helyzetet Szingapúrban, de ennek legfőbb oka, hogy egyre élesebbé vált a hajrában a világbajnoki küzdelem és emiatt komoly nyomás alá került, különösen a nem várt körülmények miatt, hogy villanyfénynél kellett esőben elrajtolni egy pályán, ahol ilyen tapasztalatuk még sosem volt.

Hogy miért hozta ezt a kockázatos döntést Vettel? A 2016-os világbajnok szerint egyértelmű a válasz: a nyomás miatt. Az élsportolókkal szemben mindig magasak az elvárások, sőt, néha saját magának állítja az ember túl magasra a lécet. Ehhez még hozzájön a szponzorok és a média által kifejtett nyomás (ami egyébként az olaszoknál általában átlagon felüli), valamint a rajongókkal szembeni bizonyítási vágy.

Vettel a nyomás miatt hozhatott rossz döntést Szingapúrban


„A nyomás is egyféle ösztökélés. Néha azonban a vesztedet is okozhatja, az ember ilyenkor kicsit más dimenzióba kerülhet. Hogy én ezt hogyan kezeltem? Már kiskorom óta érdeklődött a média, leginkább édesapám miatt. Emiatt többet voltam reflektorfényben, mint más pilóták. Most ugyanezt látom Mick Schumacher esetében is. Alapvetően nem rossz érzés, de az élvezetből határozottan elvesz. Ezt sajnálatosnak tartom és remélem, Mick is túl tud lépni ezen” – nyilatkozta Nico Rosberg.

„Utolsó aktív évemben nagyon intenzív mentális tréningeket végeztem, egyértelműen hasznos volt, csodálatos élmény volt és véleményem szerint az egyik kulcsa lett végül a végső sikeremnek. Nyomás alatt az ember gyakran nem saját magát adja, emiatt elkövet kifejezetten idióta dolgokat. Most is hasonló történhetett és szerencsére velem tavaly nem történt” – tette hozzá 2016 világbajnoka.

Mostanában Lewis Hamilton kifejezetten jól szokta kezelni a nyomást, de korai éveiben ez nem volt feltétlenül jellemző rá.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: