DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Hamilton: Rosberg sosem volt a barátom

Évekig azt gondoltuk, hogy Lewis Hamilton és Nico Rosberg ifjúkorukban a legnagyobb barátok voltak. Most Hamilton elárulta, hogy ez közel sem volt így.

Nico Rosberg 2006-tól, Lewis Hamilton 2007-től kezdte Formula-1-es pályafutását, néha együtt is álltak a dobogón, akkor mindig mindenki számára úgy tűnt, nagyon örülnek egymás sikerének, hiszen köztudott, hogy a juniorszériákban sokat versenyeztek együtt és komoly barátság alakult ki köztük.

Jó néhány évig nem keresztezték egymás útját, ugyanis Nico Rosberg többnyire versenyképtelen autókkal futott a versenyeken, a dobogóra is csak időnként jutott fel. Ez némileg megváltozott 2010-től, amikor Michael Schumacher csapattársaként a gyári Mercedeshez került. Négy szezonon át (az utolsóban már Lewis Hamilton mellett) néhány futamgyőzelem összejött a fiatal németnek, de a világbajnoki cím még messze volt.

Négy évadon át volt Lewis Hamilton csapattársa Nico Rosberg és 2014 nagy fordulatot hozott kettejük viszonyában, ugyanis a Mercedes annyival a többi csapat fölé nőtt a turbó-éra kezdetén, hogy csak egymás riválisai lettek a világbajnoki címért folytatott harcban. Meg is mérgezte végleg a kapcsolatukat, határozottan ellenségessé vált, mindketten igyekeztek pszichológiai hadviselést folytatni a másik gyengítésére.

Ekkor még azt gondolhattuk, hogy egy komoly barátság ért véget a rivalizálás miatt, de Hamilton rámutatott a lényegre, hogy sosem volt köztük igazán barátság. „Mi sosem voltunk barátok” – kezdte visszaemlékezését a háromszoros világbajnok brit. Hamilton elárulta, hogy fiatalkorukban is nagy volt köztük a rivalizálás, igaz, akkor nem mérgesedett el egyszer sem a helyzet.

Hamilton szerint fiatalkorukban sem voltak nagy barátok, sosem beszélgettek


A négy közös évadban végül Hamilton kétszer, Rosberg egyszer hódította el a trófeát. 2016 végén, amikor a német győzött, Hamilton bölcsen gratulált Rosbergnek, bár saját bevallása szerint a mosolyt erőltetnie kellett. Egy Twitter-bejegyzésben pedig visszautalt korábbi nagy harcaikra: „Már akkor megmondtuk, hogy mindketten világbajnokok leszünk. Íme, mindketten azok lettünk végül”.

A viszony normalizálódott a két pilóta között Rosberg visszavonulásával, de alapvetően Hamilton szerint semmi sem változott köztük. „A kapcsolatunk pontosan ugyanolyan, mint a Mercedesnél töltött éveink során. Egyáltalán nem beszélgetünk egymással! Igen és ez pontosan így volt akkor is, amikor csak 15 évesek voltunk” – utalt Hamilton arra, hogy korábban sem voltak óriási nagy barátok, nem jártak össze és nemigen beszélgettek egymással.

„Bottasszal más a helyzet, benne tökéletesen megbízom, nincs szükség mesterkélt mosolyokra” – tette hozzá a háromszoros világbajnok jelenlegi csapattársára utalva. Kérdés, hogy akkor is ugyanilyen jó maradna Bottas és Hamilton között a viszony, ha a finn pilótával kellene késhegyre menő csatákat folytatnia a világbajnoki címért.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: