DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Az F1 örülhet, hogy még nem kapott vírust

Szerencsésnek mondhatja magát az F1 világa, hogy széleskörű ismertsége ellenére még senki sem próbálkozott komolyabb vírustámadással, állítja egy szakértő.

Azt az időszakot éljük, amikor egy liter tejet sem tudunk megvenni számítógépes hálózat nélkül. Ez a Formula-1-re is érvényes: minden csapat komoly technikai háttérrel rendelkezik mind a főhadiszállásán, mind a versenyhétvégékre kiköltözve, a futamok lebonyolításához használt megoldásokról nem is beszélve. Az időmérőrendszer, a televíziós közvetítés háttere, Szingapúrban maga a pálya világítása is – mind-mind sebezhető felület. A tavalyi évben a Toro Rosso szerződött le egy számítástechnikai biztonsággal foglalkozó céggel, az Acronisszal, melynek igazgatója beszélt az F1-re leselkedő veszélyekről. 

vettel_2007_bahrain

Vettel 2007-ben a bahreini pálya kameraképei előtt


„Az F1 eddig szerencsés volt” – kezdte John Zanni. „Remélem, szerencsés is marad, és a jövőben biztonságosabbá válik. Kimagaslóan népszerű a sportág, ezért ideális célpont. Valami, ami sok sajtót kap. Ezt komolyan kell venni.” Zanni úgy gondolja, az F1 még nem fordít elegendő figyelmet a kiberbiztonságra. „Ez aggasztó. Senki nem gondolt még arra, hogy leállítsa az F1-et egy hétvégére, de gyanítom, egy igazán okos személy találna rá módot. Nagyon zárt világról van szó. Megkérdeztem pár személyt a témáról, de csak annyit reagáltak, ’Miért is támadna meg minket bárki is? Mi csak azt akarjuk, hogy az ellenfelek ne lássanak bele az adatainkba’. Úgy érzem, ebben az egy dologban le vannak maradva.”

Zanni attól tart, a zsarolóvírusos támadások a jövőben gyakoribbá válnak majd. „A zsarolóvírus, mint szolgáltatás, már létezik. Akár futtathatnád a saját vállalkozásodat is ebben, ha akarnád. Vannak emberek, akik ahelyett, hogy maguk igyekeznének számítógépeket megfertőzni a saját vírusukkal, inkább piacra dobják azokat. Ez ijesztő számomra” – zárta gondolatait a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: