DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Kik az F1 rosszfiúi jelenleg?

Néhány éve mindenki azonnal Pastor Maldonado nevét mondta ki elsőnek, most inkább Danyiil Kvjatét. Kik jelenleg a legtöbb rosszat elkövetők a Formula-1-ben?

Több érdekességet is tartalmaz a büntetőpontok statisztikája. Mindig az utolsó 12 hónapot vizsgálják, ezen belül ha valaki eléri a tizenkettőt, automatikusan egy futamra eltiltják. Danyiil Kvjat vezeti a listát komoly előnnyel, de például Jolyon Palmer több büntetőpontot szedett már össze, mint amennyi pontot szerzett pályafutása során.

Kvjat legtöbbször negatív éllel kerül a címoldalra, sajnos a teljesítménye kevésbé indokolja, annál inkább nagyon furcsa balesetei és egyéb szabálytalanságai. Néhány pilótának teljesen tiszta a lőlapja, például Fernando Alonsónak is, ám Jenson Button idei egyetlen beugrásakor is sikeresen összeszedett két büntetőpontot.

Nézzük az élmezőnyt a Gp247 számításai szerint:

1. Danyiil Kvjat – 10 pont

Kvjat ütközés okozásáért, kanyarlevágásért, feltartásért és rajthely-elhagyásért is kapott már az utóbbi egy év alatt, az Egyesült Államok Nagydíjáig nem is csökken büntetőpontjainak száma, akkor ejtene el kettőt, ha addig kibírja. Egyértelműen ő van legközelebb az eltiltáshoz.

2. Sebastian Vettel – 7 pont

A legtöbb vitát kiváltó eset idén Bakuban Vetteltől

A tavalyi Malajziai és Mexikói Nagydíjon is a vezetési stílusával sikerült két-két ponthoz jutnia büntetések terén, az idei Azerbajdzsáni Nagydíjra pedig mindenki emlékezhet, szándékosan Hamiltonra húzta autóját, ezért a 10 másodperces stop and go büntetés mellett még jár a három pontocska is.

3. Kevin Magnussen – 7 pont

Kvjathoz hasonlóan az USA Nagydíjáig nem ejt el pontokat, négy különböző eset miatt bűnhődött. Kanyarlevágás, biztonsági autó alatti előzés és rivális leszorítása a pályáról a menü a dán pilótánál.



4. Sergio Perez – 6 pont

Szingapúrban már veszíthet három pontot a büntetései közül, tavaly ott figyelmen kívül hagyott egy sárga zászlós szakaszt, ezért rögtön három pontjába fájt a dolog. Monacóban és Belgiumban is büntették idén.

5. Jolyon Palmer – 6 pont

Azon furcsaság áll elő a brit pilótánál, hogy kevesebb pontot szerzett eddig, mint büntetőpontot. Idén a Renault minden egységét Hülkenberg szerezte, ám a tavalyi Abu Dhabi Nagydíj után idén Kínában és Olaszországban is bűnhődött. Legsúlyosabb vétke neki is egy sárga zászló figyelmen kívül hagyása volt Kínában.

Az élmezőnyből Max Verstappen három ponttal rendelkezik, Kimi Raikkönen szintén hárommal (az emlékezetes, Belga Nagydíjon látott dupla sárga alatti teligáz), Lewis Hamilton pedig mindössze kettővel még Bahreinből. A korábbi rosszfiú, Grosjean is csak hármat gyűjtött az elmúlt évben, eltiltás nem fenyegeti.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: