DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Alonso: A bírák söröztek ítélkezés helyett?

Fernando Alonso felettébb frusztráltan rádiózott a csapattal, miután Jolyon Palmerrel akadt egy kis afférja. A spanyol szerint nem is volt kérdéses, hogy a brit büntetést érdemelne, de a stewardok lassan reagáltak.

Alonsónak már a verseny első felétől gondjai voltak a sebességváltójával, de igyekezett végigharcolni az Olasz Nagydíjat, bár a pontszerzésre reális esélye egy percig sem volt. A második sikánnál akadt egy incidense Jolyon Palmerrel, miközben a 12. helyért harcoltak, a kétszeres világbajnok pedig teljesen kiakadt, hogy Palmer nem adta vissza neki a pozíciót azonnal.

Még körökkel később is látványosan puffogott a rádióban, Palmer öt másodperces büntetését egyenesen nevetségesnek nevezte. Majd amikor a verseny későbbi szakaszában informálták arról, hogy a brit pilótának fel kellett adnia a futamot, csak annyit mondott: „Karma”.

Hogyan látta az esetet Alonso? „Amikor megérkeztünk egymás mellé a sikánba, későn fékeztünk, én be tudtam venni a kanyart, ő nem, keresztülugratott a fekvőrendőrökön, majd előttem maradt. Ez olyasvalami, ami a szabályok szerint egyértelmű, ha egymás mellett érkezünk egy sikánhoz, egyikünk beveszi, a másikunk pedig levágja, akkor azonnal vissza kell adni a pozíciót. De az FIA úgy tűnik ekkor éppen egy-egy Heinekent iszogatott” – fogalmazta meg éles kritikáját Fernando Alonso.

Alonso hosszú ideig nem tudta elengedni a Palmer-incidenst


„Ez nem az én olvasatom, nem tudom, mit csináltak éppen a versenybírák. Még ha a 16-17. helyért is harcolunk, akkor is számít. Szerintem a nézők nem egy partit szeretnének látni, hanem valós versenyt. Szerintem az öt másodperc nevetségesen kevés. Amikor te veszítesz tíz másodpercet, mert Jolyon továbbra is előtted marad, ráadásul még a sebességváltómmal is gondok voltak. Ha a fociban a kezezésért tizenegyest ítélnek, akkor annak mindig tizenegyesnek kellene lennie” – tette hozzá a kétszeres világbajnok.

A McLaren spanyol pilótája is kiállni kényszerült végül az utolsóelőtti körben, amiatt, hogy büntetés nélkül kicserélhessék rakoncátlankodó sebességváltóját még Szingapúr előtt. Alonso szerint már nagyjából az 5. körtől kezdve baj volt a váltóval, minden egyes körében lassabb volt emiatt. „Nagyjából 1,5 másodpercembe került körönként, elég nehézzé tette a versenyemet” – panaszkodott a váltóhiba miatt Alonso.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: