DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Utolsó motorját kezdi használni a Mercedes, Vandoorne rajtbüntetés kap

A Ferrari negyedik fejlesztési lépcsője még várat magára, a Mercedesé azonban érkezik Spában, azaz Hamilton és Bottas már most megkapja idei negyedik erőforrását. Vandoorne 35 hellyel hátrébb indul hazai nagydíján.

A hagyománynak megfelelően a csapatok a nyári szünet után, a Belga Nagydíjon szokták bemutatni továbbfejlesztett erőforrásukat, ezúttal azonban az élen járó két gyártó közül csak a Mercedes készül újdonsággal – a német Auto Motor und Sport lap információi szerint. A csomagot Lewis Hamilton és Valtteri Bottas is megkapja, ami azt jelenti, hogy a negyedik elemet installálják autójukba a motor, turbófeltöltő és MGU-H alkatrészből.

A Mercedes ezzel előnyre és hátrányra tesz szert a Ferrarihoz képest. Az egy lépéssel mögöttük járó olaszokhoz viszonyítva nyilvánvalóan teljesítményelőnyben lesznek az egyébként is motorhangsúlyos Spában. Ugyanakkor mivel a szezon során csak négy használható minden erőforrás-komponensből, a Mercedesnek megbízhatóbbnak kell lennie, hogy végigbírja az idény végéig hátralevő kilenc nagydíjat.



A Ferrari negyedik motorfejlesztése nem készül el Spára – ők a harmadik csomagot is csak két versennyel ezelőtt, a Brit Nagydíjon mutatták be. Partnercsapatuk, a Haas Belgiumban kapja meg ezt az evolúciót.

A Mercedes mellett a Honda készül jelentős frissítéssel, amely Spec 4 néven ismert, habár az AMuS „a Spec 3 második fázisaként” emlegeti. Az új motorból azonban csak egy készlettel készül el a gyártó, amelyet Stoffel Vandoorne kap. Hazai versenyén így a belga pilóta, akinek jövő évi maradását ma erősítette meg a McLaren, ötödik belsőégésű motorját, nyolcadik turbóját, nyolcadik MGU-H-ját, ötödik MGU-K-ját, hatodik akkumulátorát és hatodik vezérlőelektronikáját kapja meg, ami 35 rajthelyes büntetést jelent. Fernando Alonso várhatóan Monzában kerül sorra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: