DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

A Renault elmondta, láthatjuk-e idén versenyezni Kubicát

A 2011-ben súlyos sérülést szenvedett lengyel a hungaroringi teszten hosszú idő után vezethet újra aktuális F1-es gépet – a Renault most elárulta, mi a tervük arra az esetre, ha jól szerepelne Kubica.

Amióta Robert Kubica néhány hete kipróbálhatta a Renault 2012-es versenygépét, folyamatosan arról szólnak a pletykák, hogy a lengyel előbb-utóbb Formula-1-es nagydíjon is lehetőséget kaphat. Az, hogy a jövő heti hungaroringi teszten egy idei autót vezethet, csak olaj volt a tűzre: sokan úgy vélték, Kubica már a nyári szünetet követő első futamon, a Belga Nagydíjon átveheti a bemutatkozása óta rendkívül alulteljesítő Jolyon Palmer helyét a francia alakulatnál. Most a Renault ügyvezető igazgatója, Cyril Abiteboul oszlatott el mindenféle kétséget, kijelentve, hogy Kubicát nem láthatjuk ebben a szezonban versenyezni:

„Továbbra is támogatjuk Jolyont, egyáltalán nem változott a tervünk” – szögezte le Abiteboul, akinek szavait a Motorsport.com szakoldal idézi. „Tény, hogy Roberttel tovább próbálkozunk az eddigi teszteket követően. Voltak ugyebár a 2012-es autóval folytatott tesztek, de végeztünk orvosi ellenőrzéseket és a szimulátorban is dolgoztunk, de nem akarok belemenni a részletekbe.”

kubica-renault-teszt-1_1



„Az eddig látottak alapján szeretnénk alaposabban megvizsgálni, mennyire reális Robert számára, hogy újra egy modern F1-es autót vezessen, esetlegesen versenykörülmények között. Az utolsó lehetőségünk a hungaroringi teszt volt arra, hogy egy idei Formula-1-es gépbe ülhessen. Viszont inkább közép- és hosszútávon gondolkodunk vele kapcsolatban. Rövidtávon nem fogunk hozzányúlni a versenyzői felállásunkhoz.”

Abiteboul azt is kihangsúlyozta, hogy egy jó hungaroringi szereplés sem jelenti automatikusan azt, hogy Kubica versenyzői ülést kap náluk 2018-ra. A francia szakember szerint a lengyel is csak esélyes lehet, ahogy Palmer is az – a britet egyébként maga Abiteboul biztosította arról, hogy nem kell aggódnia a helye miatt:

„Elmondtam neki, hogy Robert nem jelent azonnali fenyegetést. Egyértelműen 2018-ra keressük a lehetőségeket, és Jolyon is egy opció. A saját kezében van a sorsa. Annak, amit Roberttel csinálunk, semmi köze hozzá. Nem lesz csere Spában, ellentétben a sajtóhírekkel. Megerősíthetem, hogy Jo fog vezetni Belgiumban is, s a terv az, hogy ez a szezon végéig így maradjon” – fogalmazott az ügyvezető igazgató, hozzátéve ugyanakkor, hogy Palmernek össze kell szednie magát, s „úgy kell teljesíteni, mint minden F1-be jutott pilótának”.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: