DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Szavazott az EU: Nehéz idők jöhetnek az F1-re

Nemrég beszámoltunk róla, hogy hatalmas büntetés elé nézhet a sportág, az Európai Parlament kedden pedig meg is szavazta, hogy vizsgálat indulhat ellene a versenyhelyzetet akadályozó pénzügyi mozgások miatt.

Anneliese Dodds brit munkáspárti képviselő a minap nyújtott be indítványt az Európai Parlament felé, hogy szavazzák meg a Forma-1 többségi tulajdonjogainak átvétele miatt indítandó vizsgálatot, melyet a hölgynek sikerült is elérnie. Dodds szerint a Liberty Media megszegte az EU versenyhivatalának törvényeit, az Európai Parlament pedig kedden nagy többséggel amellett voksolt, hogy nyomozás induljon az ügyben: 467-en szavaztak a tervezet mellett, 156-an ellene, 86-an pedig tartózkodtak. Bár a szavazás eredménye még mindig nem garancia arra, hogy valóban lesz vizsgálat az F1 ellen, újabb lökést adhat a folyamatnak.



„Boldog vagyok, hogy az Európai Parlament ma támogatta a tervemet, hogy teljeskörű vizsgálat induljon a Forma-1 versenyellenes tevékenységei miatt” – idézte a Motorsport.com Dodds-t. „Néhány héttel ezelőtt a Manor Racing volt a legutolsó csapat Dél-Angliában, amely összeomlott, miután a csődbiztosok nem találtak idejében befektetőket. A kisebb gárdák folyamatosan szenvednek a pénzbevételek igazságtalan elosztása miatt, a nagycsapatoknak pedig akkor is több pénz jár, ha minden versenyen az utolsó helyen végeznek. A problémák azonban ennél mélyrehatóbbak a Forma-1-ben, hiszen komoly kétségeink vannak egy Adó- és Vámügyi Hivatallal kötött megegyezést illetően is, amely lehetővé tette, hogy a sportág 2%-os adókulccsal fizessen.”

Az anyagiak igazságtalan elosztása, valamint az adóügyi problémák mellett Dodds kiemelte a Liberty Media belépésével együtt járó érdekütközést is, mellyel a Forma-1 szabályozó testülete, a Nemzetközi Automobil Szövetség is jól járt. „Komoly érdekellentétek merültek fel a Liberty Media megjelenésével kapcsolatban, hiszen a szövetség 79,5 millió dolláros profitra tett szert azzal, hogy engedélyezte az üzletet. Számtalan levelet írtam már az Európai Bizottságnak a teljeskörű vizsgálat érdekében, és hálás vagyok, hogy az Európai Parlament nagy része támogatta ezt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: