DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Óriási büntetést róhat ki az F1-re az Európai Unió

A száguldó cirkusz már évek óta az Európai Unió bögyében van a versenyhelyzet esetleges megsértése miatt - most a Liberty Media hatalomátvételével nem egyeznek ki Brüsszelben.

Két privát alakulat, a Force India és a Sauber már két évvel ezelőtt „feljelentette” a Forma-1-et annak igazságtalan pénzügyi helyzete miatt, s bár folyamatosan zajlottak a vizsgálatok a sportág ellen, konkrét retorziókra eddig nem került sor. Most a Liberty Media F1-be lépése a legforróbb téma az Európai Bizottságnál: a vizsgálatokban már korábban is résztvevő brit európa parlamenti képviselő, Anneliese Dodds nyomozást indítana a sportág új többségi tulajdonosa ellen, mert véleményük szerint a tranzakcióval európai uniós szabályokat sértettek meg.



A vizsgálat sarokpontja a Nemzetközi Automobil Szövetség szerepe lenne: bár a testületnek is áldását kellett adnia az F1-es részvények Liberty által történő felvásárlására, ez puszta formaságnak számított, ugyanis az FIA majdnem 80 millió dolláros profitra tett szert, mivel 2013 óta maguk is birtokoltak 1%-nyi tulajdonjogot a Forma-1 anyavállalatában, a Delta Topcóban – akkor „mindössze” 458 ezer dollárt fizettek érte.

A Times újságírója, Rebecca Clancy úgy véli, hogy a parlament bizottsága teljes mellszélességgel fog a vizsgálat mögé állni. „A Bizottságnak nem kötelessége nyomozást indítani, de egy sikeres szavazás csak megerősítené a jogot rá.” Clancy szerint az esetleges bírság összege akár a 168 millió dollárt is elérheti. „Biztosítanunk kell, hogy egy 500 millió ember által követett sportág versenyképes legyen” – tette hozzá Dodds képviselőasszony.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: