DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Két csapat feljelentette az egész F1-et

Alapjaiban rengetheti meg a száguldó cirkuszt az Európai Unió vizsgálata, miután két csapat hivatalosan is panaszt tett Brüsszelben a versenyjog többszöri megsértése miatt.

Régóta érik már a Formula-1-gyel szembeni uniós vizsgálat, mely úgy tűnik, hogy most zöld utat kaphat. Először még másfél éve, 2014 tavaszán számolhattunk be arról, hogy az EU egyes tisztségviselői figyelemmel kísérik a sportág működését, mellyel kapcsolatban több igazságtalanságra is panaszkodtak a közép-, illetve kiscsapatok. A két fő aggály a televíziós bevételek egyenlőtlen elosztása, valamint a stratégiai csoport működése, melyből a kisebb istállókat egyszerűen kizárták.

euf1



Az azóta eltelt másfél évben többször is felmerült, hogy az Unió vizsgálatba kezd, ám mindez nem indulhatott el addig, míg az érintettek formálisan panaszt nem tesznek a sportág működésére. Most úgy tűnik, ez megtörtént, a London Times ugyanis úgy tudja, hogy a Force India és a Sauber hivatalosan is jelentették Brüsszelben, hogy a sportág vezetősége, tulajdonosai, sőt a riválisok is megsértik a versenyjogot.

Kevin Eason tudósító szerint jó esély van rá, hogy a vizsgálat valóban elindul, már csak egy az F1-en kívüli ok miatt is: „Még hetekig eltarthat, mire az EU eldönti, hogy vizsgálatot indít-e, de úgy tűnik, hogy a brüsszeli közhangulat a sportág kitisztítása mellett van, különösen a FIFA-t, a labdarúgást irányító nemzetközi szervezetet behálózó botrányokat követően.”

A feltételezések szerint a tervezett vizsgálat több folyamatot megakaszthat, így például a nagycsapatoknak járó bónuszok kifizetését is. A Sauber és a Force India egyelőre nem kívánják kommentálni a kérdést, arra várnak, hogy valóban elindul-e az uniós vizsgálat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: