DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Lesznek-e kiskapuk az F1-ben 2017-ben?

Egy-egy nagyobb szabálymódosításnál mindig van egy-két csapat, melyek olvasni tudnak a sorok között, ezáltal előnyre tesznek szert a többiekkel szemben - vajon mit fog hozni 2017?

2009 óta nem változtak ekkorát az aerodinamikai szabályok, ennek megfelelően pedig mindenki abban reménykedik, hogy sikerül megszorongatni a három éve egyeduralkodó Mercedest. Nyolc évvel ezelőtt a Ferrari-McLaren tandem cserélődött le az élen: a legnagyobbat a Brawn GP húzta, de a Toyota és a Williams is előrelépett, köszönhetően egy regulákban talált kiskapunak, mely lehetővé tette az úgynevezett dupla diffúzor megalkotását. Amikor arról kérdezték a Williams teljesítményért felelős mérnökét, Rob Smedley-t, hogy idén is várhatóak-e hasonló technikai megoldások, így válaszolt: „Amikor ilyen szabályváltozások voltak, legalábbis a karrierem során, ezek a kiskapuk egyre kisebbek lettek” – nyilatkozta a brit az Autosportnak.



„Ennek az az oka, hogy a szabályokat az egyes csapatok technikai szakemberei alkotják. Ők tudatában vannak annak, hogy kiskapukat keresünk, és mindannyian a riválisaink elébe akarunk kerülni. De mivel a szabályalkotási folyamat alatt együttműködünk egymással, és a szabályokat azok írják, akik maguk is kiskapukat keresnek, ezekből a lehetőségekből egyre kevesebb van manapság. A mostani változások épp ebbe a rendszerbe illeszkednek bele. Léteznek-e még ezek a kiskapuk? Persze, de hogy mi, vagy mások megtaláltuk-e, az a jövő zenéje.”

A Williams szakembergárdája komoly változásokon megy át, ugyanis technikai igazgatójuk, Pat Symonds decemberben távozott Grove-ból, a helyére pedig várhatóan Paddy Lowe érkezik a Mercedestől. Smedley reméli, hogy a történések a lehető legkisebb hatással lesznek majd a Williams teljesítményére. „Az autó, melyet Ausztráliában és az év első felében használni fogunk, többé-kevésbé készen van” – mondta a brit. „Persze azon is dolgozunk, hogy szezon közben megfelelő újításokat tudjunk bevetni.”

„Biztosítanunk kell a technikai szakembergárda fejlődését is, minden szinten, legyen szó új csatlakozókról a ranglétra alján, vagy tetején, úgy, hogy megengedjük nekik, hogy a bennük rejlő potenciál maximális kiaknázása érdekében a saját útjukat járják. Mindezek mellett szükség van arra is, hogy munkájuk hatása már a lehető leghamarabb érződjön a csapat teljesítményén. Ha most változásokat eszközölünk, akkor annak nem azonnal, hanem hat-nyolc hónapon belül lesz hatása” – tette hozzá a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: