DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Brawn: Nem Wolff és Lauda tette bajnokká a Mercedest

A gárda egykori csapatfőnöke 2013-ban nehezen birkózott meg azzal, amikor „nyakába varrták” egykori kollégáit a brackley-i F1-es istállónál, mely közvetve a távozásához vezetett.

A Forma-1-től való visszalépése óta nem szerepelt Ross Brawn annyit a médiában, mint 2016 őszén. A köztiszteletben álló brit szakembert egyrészt kapcsolatba hozták a sportág vezetésével, Adam Parr-rel közösen kiadott könyvében pedig több, régóta fiókban heverő történetről is lerántotta a leplet. Ezek között volt a Mercedes 2013-as szezonja is, amely során Brawn utoljára irányította csapatfőnökként az alakulatot, ám Toto Wolff és Niki Lauda révén olyan kollégákat kapott maga mellé, akikkel nem mindig értették meg egymást. Brawn úgy fogalmazott, hogy egyszerűen nem bízott meg az osztrákokban, ahogyan azzal sem békült ki, hogy mindketten részvényessé váltak az istállóban.



Az F1 Racing januári számában terjedelmes interjú olvasható a Benetton és a Ferrari egykori technikai igazgatójával, és amikor arról kérdezték, hogy milyen volt végignézni a 2014-es sikereket, éppen azt követően, hogy távozott az alakulattól, így válaszolt: „Vegyes érzéseim voltak, bár a frusztrációm nagy része azóta elszállt” – mondta Brawn. „Ezzel együtt rengeteg barátom van még a csapatnál a Brawn GP-s időszakból, és örültem, amikor megnyerték a világbajnokságot, hiszen megérdemelték.”

„Szerintem maga Toto is úgy nyilatkozott, hogy szerencsésnek érzi magát, amiért valójában besétált egy világbajnok alakulathoz, éppen azelőtt, hogy az elkezdett volna világbajnoki címeket nyerni. Nem Toto és Niki tette világbajnokká ezt a csapatot, ők csak hozzájárultak. De hogy igazságosak legyünk, az is igaz, hogy nem ejtették ki kezükből a lehetőséget” – tette hozzá Brawn. „Soha nem bántam meg a távozásomat, egyszerűen túl zsúfolttá vált az egész, túl sokan érkeztek a csapathoz.”

„Akkoriban egy kissé kiábrándultam az F1-ből, részben azért, mert felismertem, hogy milyen hibákat követtem el az azt megelőző években. Keményebbnek és hangosabbnak kellett volna lennem 2010-ben és 2011-ben, jobban oda kellett volna figyelnem a költségkorlátozási egyezményre, amely valójában időpocsékolásnak bizonyult. Mivel nem sikerült, lehetőség nyílt Toto és Niki számára arra, hogy csatlakozzanak a csapathoz, mert az igazgatótanács kezdett aggódni a csapat által követett irány miatt" - tette hozzá a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: