DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Keresztbe tett a Ferrari a Mercedesnek az FIA-nál

A Ferrari Charlie Whitingtól érdeklődött, szabályos-e a felfüggesztés, mellyel 2017-re készül – a nemleges válasz azonban azt jelenti, hogy a Mercedes eddig használt megoldását is be kellene tiltani.

Már a 2016-os szezon során beszámoltunk arról, hogy a Mercedes szabályos, ám trükkös felfüggesztést fejlesztett ki, mely jelentős mértékben felelős a bajnokságban mutatott fölényükért, mivel segíti a gumikezelés hatékonyságát. Lényege egy harmadik, szem elől elrejtett felfüggesztési elem, amely a felfüggesztés vízszintes elmozdulását szabályozza. Gyakorlati hatása hasonló a 2014-ben betiltott FRIC-rendszerhez, amely az első és hátsó felfüggesztéseket kötötte össze, itt azonban különálló első és hátsó rendszer működik.



A csapatok között megszokott, hogy levelet írjanak a Nemzetközi Automobil Szövetségnek, ha valamely riválisuk új ötlettel áll elő: ebben arra kérik a szövetséget, alaposan vizsgálják ki, hogy a megoldás megfelel-e a szabályoknak. Az Autosport lap szerint ezt tette karácsony előtt a Ferrari. Ha a felfüggesztés nem szabályos, akkor az érintett csapatok – a Mercedes mellett állítólag a Red Bull is – kénytelenek újratervezni az elemet a 2017-es szezon előtt. Ha viszont szabályos, a Ferrari készítheti el hasonló felfüggesztését.

A Ferrari levelét Simone Resta, a csapat főtervezője írta Charlie Whiting versenyigazgatónak, és kifejezetten arra vonatkozik, hogy nem sérti-e a technikai szabályzat mozgó aerodinamikai alkatrészek tilalmára vonatkozó 3.15 pontját egy olyan rendszer, mely a FRIC működését reprodukálja, de az első és hátsó felfüggesztés összekötése nélkül.

Charlie Whiting válasza szerint azonban ez a megoldás nem felel meg a szabályoknak – ebből viszont az következik, hogy a Mercedes és a Red Bull által használt rendszer sem megfelelő. Ezt viszont az FIA válaszlevele nem jelentette ki. Az Autosport szerint most az érintett csapatok is elkezdték kérdéseikkel bombázni Whitingot, hogy kipuhatolják, valóban szabálytalan-e rendszerünk, mely azt jelentené, hogy új felfüggesztést kell tervezniük.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: