DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

„Csökkentenünk kell a költségeket az F1-ben!”

„Nevetséges, hogy nem lehet kordában tartani a költségeket és a fejlesztést” – állítja a Toro Rosso főnöke, aki szerint a Liberty Media által vázolt elképzelés tökéletes megoldás lenne a problémákra.

Az elmúlt években folyamatosan beszédtéma a Formula-1-ben, hogy milyen óriási pénzeket költenek a nagycsapatok a kisebb alakulatokkal szemben, s ezt hogyan lehetne szabályozni. A száguldó cirkusz leendő új többsége tulajdonosa, a Liberty Media a korábban is belengetett, ám leszavazott költségvetési sapka ötletével rukkolt elő nemrég. Nem sokat váratott magára az ellentábor válasza sem: Sergio Marchionne, a Ferrari elnöke nevetségesnek nevezte az elképzelést.

Most egy újabb szereplő szólalt meg ezzel kapcsolatban: Franz Tost, a Toro Rosso csapatvezetője szerint egyértelműen szükség lenne valamiféle szabályozásra. „Csökkentenünk kell a költségeket” – jelentette ki a Tiroler Tageszeitungnak adott interjújában. „Nem szabadna egy csapatnak 450 millió eurót költenie egy évben. Mindeközben néhány centről alkudozunk, amikor utcai autókról van szó. Még a gyártók sem engedhetnek meg örökké ilyen összegeket. Ezt nem lehet fenntartani. Túlságosan is sok pénzt költünk az F1-re.”

f1-start-2016-dppi_1



Tost szerint a Liberty Media által is említett költségsapka tökéletes megoldás lenne a felmerülő problémákra, sőt a Toro Rosso csapatvezetője még néhány ötletet is adott arra, hogyan felügyelhetné a csapatokat az FIA. Marchionne érveiről is megvolt a véleménye:

„Költhessen minden csapat például 150 millió eurót, az FIA pedig felügyelje ezt” – mondta Tost. „A nagycsapatok majd sírni fognak, hogy képtelenség így kordában tartani a költségeket, de ez nonszensz. A Toro Rossónál minden csavarról pontosan tudom, mennyibe kerül. Sokan azt mondják, a fejlesztéseket sem lehet kontroll alatt tartani – ez is nevetséges. Ha valaki pedig nem akarja elárulni a költségeit, akkor sem bonyolult a helyzet: az FIA a kétszeresét számolná a szóban forgó alkatrész átlagos árának. Ebben az esetben máris rögtön elküldenék nekik a számlákat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: