DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Költségvetési sapkát akar a Liberty az F1-ben

Maximalizálnák minden F1-es istálló elkölthető pénzmennyiségét azzal a céllal, hogy a kisebb csapatoknak is legyen esélyük nyerni - akadályok persze vannak, nem is kicsik.

A héten elhárult az akadály, a Liberty Media valóban a Formula-1 "új tulajdonosa" lehet és a brit The Telegraph szerint rögtön van is egy nagyon komoly terve: maximalizálni akarja a csapatok által elkölthető pénzmennyiséget. A "fizetési sapka" bevett szokás az Egyesült Államok major sportjainál, ahol ezzel igyekeznek biztosítani az azonos feltételeket és a fő cél az autósport csúcsán is ugyanaz lenne: esélyt adni a kisebb csapatoknak is a győzelemre.

redbull-ferrari



A Telegraph riportjában megszólaltat egy meg nem nevezett forrást, aki szerint a pénz semmi jót nem tesz a szurkolókkal, csak elvesztegetik a technikai harcra és két külön részre bontja a mezőnyt - a gyári és a privát csapatok költségvetése nem hasonlítható össze. Korábban voltak már ilyen jellegű kezdeményezések, de éppen a nagy csapatok miatt maradt el végül ennek bevezetése, hiszen például a Ferrari vagy a Red Bull egyáltalán nem akart korlátokat - ők a technológia és a győzelmi esélyek miatt vannak a Formula-1-ben, nem azért, hogy ne tudják kihasználni a hátterükből adódó előnyeiket.

A Telegraph másik forrása szerint egy ekkora változáshoz azonban először is a kultúrának, a hozzáállásnak kell megváltoznia, ugyanis jelen pillanatban senki nem bízik senkiben a Formula-1-en belül - a Liberty-nek először ezen kell dolgoznia. Azt sosem szabad elfelejteni, hogy a Formula-1 egy biznisz: az egyetlen nagy autógyárnak sem érdeke, hogy privát csapatok verjék meg őket, az pedig főleg nem, hogy a megkötések miatt ne tudjanak úgy fejleszteni, ahogy egyébként tudnának - hiszen a sportban alkalmazott technológiák előbb-utóbb a közúton is megjelennek.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: