DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Változtatni kell az F1-es bukótereken

Nem csak a Red Bullnál gondolják úgy, hogy vissza kell hozni a kavicságyakat - mások szerint sem jó, ha folyamatosan mérlegelni kell, hogy előnyt szerzett-e egy levágással a pilóta, vagy sem.

Több vitás esetet is láthattunk a hétvégi Mexikói Nagydíjon, kezdve Lewis Hamilton büntetlenül hagyott kanyarlevágásával, folytatva Max Verstappen manőverével és még lehetne sorolni - a pályaelhagyásokkal kapcsolatban egy többen fogalmaznak meg negatív véleményt. A Red Bull részéről Daniel Ricciardo és Christian Horner is változtatást eszközölne, de nincsenek egyedül ezzel a véleményükkel.

hamilton-mexico-2016



"Nem mondom, hogy feltétlenül kavicságyra van szükségünk, de valami olyasmi kellene, mint Szocsiban vagy Monzában van. Ott ha hibázol, meg kell kerülnöd bizonyos dolgokat a bukótérben és így komoly árat fizetsz érte" - vélekedik a helyzetről a Force India pilótája, Nico Hülkenberg. "Ott, ahol Lewis fékezett, nem volt esély arra, hogy elfordul a kanyarban" - tette hozzá a német a címvédő levágásával kapcsolatban.

"Ha van kavicságy, akkor a hibának ára van és nincs gond, ennyire egyszerű" - tette hozzá az említett Horner. Ahogy a legtöbben, úgy ő is egy valamit hiányol ezzel kapcsolatban: a következetességet. Nem egyértelmű, hogy mikor mit szabad és mit nem, a leaszfaltozott bukóterek pedig csak táptalajt szolgáltatnak az olyan eseteknek, mint amit a hétvégén láthattunk.

Az élmezőny tagjai arra ösztönzik a döntéshozókat, hogy gondolják újra a szabályt és a lehetőségeket. "Én Monacóban is megbüntettem volna Hamiltont, amikor átvágta a kanyart és így maradt Ricciardo előtt. Ha hibázik a versenyző, kapjon áthajtásos büntetést, az elég komoly ár" - mondta Martin Brundle, bár hozzátette: miután beszélt Charlie Whitinggal, megérti, hogy Mexikóban miért maradt el a büntetés Hamilton esetében.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: