DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
F1

Még egy teljesen új motorja van Hamiltonnak

Egy használatlan és egy használt motorral kell kibírnia a brit versenyzőnek a szezon hátralevő öt versenyén. A csapat újabb vezetője ismételte meg, csak véletlen, hogy a problémák többsége Hamiltonnál jelentkezik.

Lewis Hamilton Malajziában történt kiesése után, a versenyző félreérthető megjegyzése miatt – „a Mercedes 43 motort gyártott, de mindig csak az enyéim szállnak el, furcsa”, mondta a világbajnok – még a szabotázs vádját is tisztáznia kellett az istálló vezetőinek és magának Hamiltonnak. Toto Wolff motorsportfőnök és Niki Lauda csapatelnök mellett a Mercedes műszaki feje, Paddy Lowe is megszólalt:

„Valamilyen okból, amely a legkisebb mértékben sem függ össze a szándékossággal vagy bármilyen egy ember által végrehajtott cselekedettel, több dolog tönkrement Lewis autóján, több, mint bárki másén. Nyolc Mercedes-erőforrás található a mezőnyben, és nincs oka annak, miért Lewis autójában kell elromlaniuk” – beszélt arról Lowe a Sky Sportsnak, hogy a meghibásodások csak a véletlen szeszélyéből jelentkeznek rendszeresen Hamiltonnál. A brit Kínában, Oroszországban, Azerbajdzsánban és Szingapúrban szenvedett műszaki gondoktól.



Toto Wolff összegezte a tényeket – most igencsak hasznosnak bizonyul a Mercedes rafinált ötlete, hogy Belgiumban háromszor is motort cserélt a versenyző autójában, felhalmozva egy rakás erőforrás-komponenst. Hamilton esélyei jók, hogy újabb csere és büntetés nélkül teljesítse a maradék öt nagydíjat.

„Két motorunk maradt számára: egy vadonatúj, és egy, amely három versenyt teljesített” – mondta Wolff. Emellett valószínű, hogy a meghibásodott erőforrás több komponensét is sikerül megmenteni. Az osztrák vezető mindenesetre ígéretet tett arra, hogy alapos vizsgálatot folytatnak le, nehogy a többi motorral megismétlődjön az eset: „Még nem tudjuk pontosan, de úgy tűnik, hogy a belsőégésű motor hardverhibája volt, ami nagyon ritka és szokatlan dolog. Lehet, hogy ellátási probléma volt, lehet, hogy anyagprobléma, de semmi olyan, amit előre sejthettünk volna.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: