DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Megingott a britek hite Hamiltonban?

Nico Rosberg sorban harmadik győzelmét aratta, Nagy-Britanniában pedig mind az ex-F1-es szakértők, mind a sajtó egyre komolyabban számolnak a némettel, miközben kedvencüket hullámvölgyben érzik.

Ha valamit nem lehet elmondani a brit Formula-1-es médiáról, az az, hogy elfogulatlan lenne a bajnoki csatában: persze teljesen érthető állásfoglalásuk, hiszen Lewis Hamilton negyedik világbajnoki címéért küzd, amely megnyerésével a sportág négy legsikeresebb versenyzője közé férkőzhet be. A Szingapúri Nagydíjat követően – melyen Rosberg sorban harmadszor győzte le a címvédőt, és visszavette a pontverseny vezetését – azonban azt érezhetjük: a szigetország véleményvezéreiben tudatosult, komolyan kell venni a németet, és bizony nagy az esély arra, hogy az elmúlt két szezonban alulmaradó versenyző idén legyőzheti Hamiltont.

„Képes lehet megnyerni a világbajnokságot? Egyre inkább úgy gondolom, hogy igen. Erősen kvalifikál, és ha jól el tud indulni, remekbe szabott versenyzést produkál” – mondta Rosbergről a Sky Sports szakértője, Martin Brundle, korábbi Formula-1-es dobogós. „Igaz, hogy akkor nyer, ha ő van elöl, de rendszeresen ott van. A harmadiknál jár, négy hét alatt 75 pontot szerzett, hibátlanul. Úgy tűnik, már Lewis az, aki kissé rossz formában van. Emlékezzünk vissza Monzára, mi történt, mikor Lewis visszajött a rossz rajtjából? Elkezdett közelíteni Nicóra, ugye, hogy nem? Nem volt meg a tempója, amely egyenes harcban meg szokott lenni, amiből arra következtetek, hogy jelen pillanatban nincs meg benne minden, aminek lennie kellene.”



A korábbi világbajnok, Damon Hill is egyetért szakértőtársával: „(Hamiltonnak) Nagyon sok balszerencséje volt idén, és hátulról kellett felzárkóznia. Ez sikerült is neki, visszatért a bajnokság élére, most azonban mégis megfordult a helyzet. Nem tudom, mi történhetett Monzában, ahol totálisan fölényben volt, mégsem nyerte meg a versenyt. Aztán itt jött az újabb visszaesés. A mérleg újra Nico felé mutat, és úgy gondolom, a magabiztossága sokkal magasabban van, más szinten vezet, mint a múltban, és nagyon erős kihívója Lewisnak, akinek a szerencséje igen fontos tényező” – mondta 1996 legjobbja.

De nem csupán a két tévés, hanem az angol lapok is Rosberg dicséretétől voltak hangosak: „Az éjszaka legnagyobb részében úgy tűnt, Nico Rosberg úgy is megnyerheti a Szingapúri Nagydíjat, hogy közben egy képes újságot lapozgat” – írta a Daily Mail, hozzátéve természetesen, hogy az utolsó 14 körben forróbb lett a helyzet. Az újabb győzelem azonban talán fontosabb lehet a bajnoki cím sorsát illetően, mint bármelyik másik: „A sikere ebben állt: feje tetejére állította az eddigi leosztást azzal a Lewis Hamiltonnal szemben, aki kisfiú kora óta elverte őt.”

„Nehéz nem belegondolni ez után a verseny után, hogy most Rosberg diktál. Ami azt illeti, az előnye a csapattársához képest egész hétvégén még dominánsabb volt, mint Hamilton szintje tavaly, mikor három versennyel a szezon vége előtt zsebre vágta a bajnoki címet – ez egy olyan összehasonlítás, melyet a brit versenyző biztosan nem fog élvezni” – írta a Guardian, amely azt is kiemelte, a Szingapúri Nagydíjat eddig csak világbajnokok (Vettel, Hamilton, Alonso) nyerték meg, és korábban még sosem fordult elő, hogy a szezon során nyolc futamgyőzelmet szerző pilóta ne váljon bajnokká.

 A Telegraph szerzője is egyetértett abban, hogy Rosberg komoly veszélyt jelenthet Hamilton negyedik bajnoki címére: „Aggódnia kellene Lewis Hamiltonnak? Ez a kérdés lebegett a párás szingapúri levegőben még sokkal azután is, hogy Rosberg megízlelte karrierjének egyik legédesebb pezsgőjét.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: