DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Izgalmas hajrá után Rosbergé a Szingapúri Nagydíj

Izgalmasan kezdődött, és ugyanígy végződött a Szingapúri Nagydíj, de végül Nico Rosberg meg tudta tartani a vezetést Daniel Ricciardo előtt, és átvette a pontverseny vezetését.

Az előrejelzéseknek megfelelően meleg, száraz időben kezdődött el a sportág történetének kilencedik Szingapúri Nagydíja. A rajt előtt már a hétvégén az ág is által húzott Romain Grosjean dühös arcát mutatták a kamerák, amíg a Haas csapatfőnöke, Günther Steiner próbálta megnyugtatni - a francia a brake-by-wire meghibásodása miatt nem tudott elindulni a versenyen.

Az indulás nem volt a legsimább, s bár Rosberg megőrizte első helyét Ricciardo előtt, Max Verstappen beragadt, és amíg a lassan erőre kapó Red Bullt éppen Carlos Sainz próbálta előzni, a spanyol jobb első kerekén gellert kapó Nico Hülkenberg keresztbe állt a fél mezőny előtt. Hála az égieknek senki nem keveredett bele a kalamajkába, a német pilóta viszont a célegyenes falának csapódott, és kénytelen volt feladni a versenyt.

A pályán lévő törmelékek miatt a versenybíróság behívta a safety cart, ezt pedig a defektet kapó Valtteri Bottas, és a mezőny végéről induló Sebastian Vettel is kihasználta frissítésre. A biztonsági autó a harmadik körben hagyta el a pályát, és hiába villogtak már zölden a lámpák, egy sportbíró még a célegyenes végén szedte a törmelékeket! Szerencsére a férfi gyorsan kapcsolt, és leszaladt a pályáról, a jelenetsort látva azonban így is mindenki ereiben meghűlt a vér.



Az események tengerében Fernando Alonso nagyszerű rajtja után az ötödik helyen hajtott Rosberg Ricciardo, Hamilton és Raikkönen mögött, az ötödik körben pedig Kvjat, Sainz, Verstappen és Massa egészítette ki az első tíz sorrendjét. A versenybírák gyorsan kirántották a Toro Rosso spanyolját az élbolyból egy kötelező bokszlátogatásra, ugyanis egyik jobboldali légterelője veszélyesen lifegett autója jobb oldalán.

Rosberget fékproblémákról értesítette csapata, ennek ellenére körről körre növelte előnyét üldözőivel szemben: a 13. kört megkezdve a német öt és fél másodperccel haladt Ricciardo előtt, aki három és féllel előzte meg Lewis Hamiltont. A 16. fordulóban az ausztrál és a brit is megejtette első cseréjét, és amíg a Red Bullnál ultralágy, addig a Mercedesnél lágy abroncsokat raktak fel az autókra. Egy körrel később Rosberg is meglátogatta csapatát, ezzel pedig Kimi Raikkönen került az élre, aki szintén egy kört töltött a mezőny előtt.

Mivel Max Verstappen a kiállások alatt nem tudta magát átverekedni Danyiil Kvjaton, és mindent megpróbált az előzés érdekében, az orosz viszont ugyanezt tette azért, hogy megtartsa pozícióját. Helycsere nem történt, Kimi Raikkönen viszont egyre jobban közeledett a lágy gumikon „poroszkáló” Hamiltonhoz. A másik ferraris pilóta, Sebastian Vettel is egyre lépdelt előre, a bokszkiállása után Sergio Perezt, majd a pályán az egymással csatázó Esteban Gutierrezt és Carlos Sainzot is maga mögé tudta utasítani.

A 34. körben Hamilton elfékezte magát az hetes kanyarban, így utat nyitott Kimi Raikkönen előtt, a finn pedig nem volt rest, és meg is előzte a háromszoros világbajnokot. A Jégember a kör végén be is jött a bokszba, de előtte még Nico Rosberg is cserére adta a fejét - a következő fordulóban Hamilton is követte őket, így a sorrend kiegyenesedésével a német vezetett Ricciardo és Raikkönen előtt. 21 körrel a leintés előtt a Mercedes arról tájékoztatta Hamiltont, hogy a B-tervre állnak át, ennek értelmében pedig elkezdte lefaragni hátrányát Raikkönenhez képest.

Bár a brit közeledett Raikkönenhez, kiállt és ultralágyra váltott, a Ferrari pedig gyors számolgatás után szintén így döntött - de immáron Hamilton tért vissza harmadikként a pályára. Daniel Ricciardo szintén cserélt és szuperlágyat tetetett fel, Rosberg viszont kint maradt, az utolsó tíz körre pedig egy kérdés maradt: vajon tartani tudja-e a folyamatosan gyorsabban autózó ausztrált? A red bullos körönként három másodpercet hozott riválisán, de előbb csapattársa előzött: Verstappen Fernando Alonso mellett ment el a hatodik helyért.

Négy körrel a vége előtt azonban megállt az offenzíva, hiszen Ricciardo nem tudott olyan mértékű felzárkózást bemutatni, mint ami a támadáshoz kellett volna, így Nico Rosberg behúzta idei nyolcadik győzelmét. Lewis Hamilton is meg tudta tartani harmadik helyét Kimi Raikkönen előtt, így Rosberg nyolc egységgel átvette a pontverseny vezetését.

Így zajlott a Szingapúri Nagydíj


Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: