DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Élő cikkek

Így zajlott a Szingapúri Nagydíj

Kövessétek velünk a villanyfényes verseny minden mozzanatát élő szöveges közvetítésünkben.

Üdvözlünk mindenkit a Szingapúri Nagydíj versenyéről szövendő élő közvetítésünkön. Már csak pár perc, és startol is a villanyfényes futam a Maláj-félsziget városállamában!

Az élről Rosberg rajtol Ricciardo, Hamilton és Verstappen elől. A rajtrácsot néhány büntetés kissé átalakította, de már azóta is van változás: Romain Grosjean a bokszból fog rajtolni váltócseréjét követően. 

És úgy tűnik, hogy még erre is rájön egy csavar. Miközben a 21 autó megkezdte a felvezető kört, Grosjean a bokszban levetette a sisakját... Ebből valószínűleg nem lesz részvétel.

Rosberg vezetésével a pilóták visszaérkeznek a rajtrácsra, épül a feszültség a garázsokban a csapattagok között...

Nagy rajtbeleset még a célegyenesben!

Nico Hülkenberget valaki meglökte hátulról, a Force India a boksz falának csapódott, és alaposan összetört. A német már ki is szállt az autóból.

Carlos Sainz ütötte meg Hülkenberget, miután a két Toro Rosso szendvicsbe szorította a Force Indiát. Az irányíthatatlan autó centikkel a lassan rajtoló Verstappen előtt suhant el, de a Red Bullnak nem esett baja.

A biztonsági autó persze azonnal a pályára lépett. Rosberg megőrizte a vezetést a rajtnál Ricciardo, Hamilton és Raikkönen előtt. Alonso az 5. helyre ugrott előre.

Ilyen állapotban kellett eltakarítani az útból a Force Indiát, miközben a mezőny megkapta a zöld zászlót a második kör végén.

Hamilton máris agresszívan támadja Ricciardót.

A rajtnál volt még egy incidens, ami Buttonnal törött első szárnyat, Bottasnak defektet okozott. A finn aztán a bokszban is meleg pillanatokat élt át, amikor csapata az éppen érkező Vettel mellé engedte ki őt, de elkerülték az ütközést.

A visszajátszásból látszik, hogy az aszfalton még ténykedett egy pályabíró, amikor a mezőny már teljes gázon kezdte meg a harmadik kört. El tudott futni ugyan a vészesen közeledő Rosberg útjából, de veszélyes pillanat volt, és egy csúnya kommunikációs hiba.

Hátborzongató jelenet volt.

Sainz autóján fityeg egy szárnyvéglap a rajtbaleset óta, a versenybíróknak pedig nem is tetszik a látvány, így fekete-narancssárga zászlóval jelezték a spanyolnak, hogy hajtson a bokszba és távolítsák el a veszélyes darabot. Ezzel könnyen elúszhat a versenye, amelyben most a 7. helyen áll csapattársa mögött.

Verstappen veszített sokat a startnál, hiszen a 8. helyig esett vissza, a két Toro Rosso mögé.

Hét kör után Rosberg 2,7 másodperccel vezet Ricciardo előtt, akinek ugyanekkora az előnye a róla kissé leszakadó Hamiltonhoz képest.

A versenybírók vizsgálják Hülkenberget és Sainzot a rajtbaleset miatt, Esteban Ocont pedig biztonsági autó alatti előzés miatt. Sainz közben kiállt a bokszba kerékcserére és törmelékeltakarításra.

És már be is jelentették, hogy versenybalesetnek titulálták Sainz és Hülkenberg összeakadását, mint ahogy a Williamst sem büntetik Bottas véleményes bokszutcai kiengedéséért.

"Nico, komoly a helyzet, kezelnünk kell a fékeket" - mondta a Mercedes a versenyt vezető németnek. Ezzel egyidejűleg pedig Hamilton is kapott egy hasonló tartalmú üzenetet, a pilótáknak tehát óvatosan kell bánniuk a pedállal.

De fékproblémák ide vagy oda, Rosberg előnye közben 4,5 másodpercre nőtt.

Szemmel láthatóan izzanak a féktárcsák a Mercedeseken.

A hátulról startoló Vettel araszolgat előre, már a 13. helyen áll a lágy gumikat viselve.

Oconra öt másodperces időbüntetést szabtak ki a biztonsági autó alatti előzés miatt.

Alonso továbbra is tartja az 5. helyet, még ha Raikkönen már 10 másodpercre el is húzott tőle.

Egyre többen hajtanak ki kerékcserére, a nagyágyúk közül Verstappen az első, aki így tesz. Szuperlágy gumijait újabb szuperlágyakra cserélik.

Alonso is meglátogatta a szerelőit, sima kiállás után haladhatott is tovább. A futam előtti kerékcsere-gyakorlaton leesett a spanyol autója az emelőről, most szerencsére nem történt ilyesmi.

Ricciardo és Hamilton egyszerre hajtottak a bokszba - az ausztrálnak volt annyi előnye, hogy simán a brit előtt is maradjon. A Red Bullra szuperlágy, a Mercedesre lágy gumik kerültek.

Hamilton ennek nem annyira örül, a rádión méltatlankodik, hogy olyan stratégiát szeretett volna, amely segít neki az előzésben - tehát lágyabb abroncsokra vágyott.

Rosberg is megkapta a lágyakat, de a csere lassú volt a jobb első keréknél, benne hagytak nagyjából 2 másodpercet. A németnek persze volt elég előnye üldözőivel szemben, így ez még belefért.

Utolsóként Raikkönen is a bokszba hajt, a finn ideiglenesen egy körig vezette a versenyt. Piros oldalfalú abroncsokat kapott, és a pályán visszasorolt Hamilton mögé.

Verstappen utolérte Kvjatot, aki nem hajlandó félrehúzódni és megadni magát annak az embernek, aki átvette a helyét a Red Bullnál.

A holland már kétszer is bebújt a Toro Rosso mellé, de Kvjat mindkétszer remekül védekezett, nem hagyott helyet maga mellett. Verstappen már méltatlankodik is a rádióban.

Újabb rámenős próbálkozás, de az orosz megint zárja az ívet. Megérthetjük Kvjatot, hiszen a karrierjéért küzd, de talán a Red Bullnál mégsem örülnek annak, hogy ki ellen keménykedik ennyire.

Kvjaték harca a 8. helyért folyik, jelenleg ez az egyetlen csata az első tíz között. Rosberg, Ricciardo és Hamilton között 5-6 másodperces különbségek mérhetők most.

Hamilton szeretné, ha csapata kitalálta valami előnyösebb taktikát számára, hiszen nem hogy közeledne az előtte állókra, hanem Raikkönen zárkózik fel rá vészes tempóban.

Raikkönen már a DRS-t is nyomkodhatja Hamilton mögött.

Vettel megérkezett az egymással csatázó Gutierrez és Sainz mögé, de két kanyar alatt remekül kicselezte mindkettőjüket. A németnek az imént a bokszban Perezt sikerült megelőznie, most a 10. helyen áll.

Verstappen nem tudott átjutni Kvjaton, és közben a gumijai is elhasználódtak, így ismét ő kezdte meg a bokszkiállások sorát a "nagyok" közül.

Hamiltont azzal nyugtatja a csapata, hogy Rosbergnek is hasonló fékproblémái vannak és hasonló tempót is diktál az élen. Persze a brit dolgát Raikkönen ellen ez nem könnyíti meg.

Massának még a kamerába "mosolyogni" is volt ideje bokszkiállása során. Mennyi mindenre elég az a két másodperc!

Vettel imént említett látványos dupla előzéséről már videó is kering.

A verseny féltávjához egy óra elteltével érkeztünk el - ha nem lesz már semmi zűr, akkor is csak éppen hogy elfogy majd a 61 kör a maximális két óra alatt.

Továbbra is csak két kiesőt számlálhatunk, akik nagyon korán búcsúztak: Grosjean el sem tudott rajtolni, Hülkenberg pedig az 1-es kanyarig sem jutott el.

Raikkönen megelőzte Hamiltont és ezzel feljött az ideigleges dobogós helyre!

Az egész úgy indult, hogy Hamilton elfékezte magát, ezt követően tudott a finn felzárkózni és bebújni mellé a 11-es kanyarban. A két autó kerekei még enyhén össze is értek, de mindketten vigyáztak egymásra.

És Raikkönen a kör végén ki is állt második kerékcseréjére. Rosberg és Ricciardo is megejtették sajátjukat, és vélhetően rögtön jön Hamilton is.

Különös okból veszített rengeteg időt a bokszban Bottas, ugyanis kilazult a biztonsági öve, így egyik szerelőjének sietve kellett azt megigazítania.

Hamilton is megjárta a bokszot, de az egy körrel előtte kiálló Raikkönen már messze elnyúlt a távolba.

Elég nagyok a különbségek az első négy helyezett között, de mind lágy gumin vannak, amelyekkel már a verseny végéig megpróbálnak eljutni. Vajon képes lesz még valamelyikük beérni az előtte állót?

Bottas kiállt a bokszba és feladta a versenyt. Elképzelhető, hogy a problémás biztonsági öv volt helyrehozhatatlan.

Hamiltonnal közlik, hogy átváltottak a B tervre. Vajon egy háromkiállásos taktikát jelenthet? Azzal talán több esélye lehet a futam végén levadászni az esetlegesen küszködő riválisokat, pozíciót viszont nem veszítene az extra kiállással.

A britet fellelkesíthette ez a hír, rögtön megfutotta a leggyorsabb kört, 1:49,263-ja közel két másodperccel jobb volt Rosbergénél. Ez annak a jele lehet, hogy Hamiltonnak már tényleg nem kell megóvnia ezt a gumiszettet a verseny végéig.

Vettel közben már az ötödik helyen jár. Ultralágy gumikon halad, rá tehát még vár egy kiállás, de hátrafelé már nem nagyon kell tekintgetnie.

Na, ez egy érdekes rádiózás volt Rosberg és a mérnöke között.

Mérnök: A Ricciardóval szembeni előnyöd négy egész...

Rosberg: Stop, stop, stop, ne mondogasd ezt nekem!

Vettel megejtette utolsó bokszlátogatását, új szett ultralágyakkal folytatja.

Magnussen a 10. helyen áll, és bizonyára már nem lesz szüksége új gumikra. Meglehet a Renault idei második pontszerző futama?

Button beparkol a McLaren garázsába és feladja F1-es karrierjének 299. versenyét.

Hamilton jön a bokszba, szuperlágy gumikat kapott.

Raikkönennek szóltak, hogy most ő is lépjen oda a gázra. Talán ők is átváltanak három kiállásra? A mérnök sem mondott még konkrétumokat a finnek.

És jön a bokszba Raikkönen is, reagálnak a Mercedes taktikájára a Ferrarinál.

A finn ultralágyakat kapott, de Hamilton éppen be tudott vágni elé a bokszkijáratnál. A Mercedesnél sikeres volt az elévágás, a brit visszajött a 3. helyre.

Hamiltonék terve láncreakciót indított be: Ricciardo is átváltott három kiállásra, már meg is kapta szuperlágyait. Úgy tűnik, Rosbergék is kénytelenek lesznek reagálni.

Ricciardo nem volt tőle messze, szóval ez még szoros is lehet... de Rosberg nem jött a bokszba a kör végén! Pedig a szerelők készenlétben álltak.

Verstappen ismét megtalálta Kvjatot, ezúttal már könnyen elsuhant mellette.Az orosznak most 10 körrel régebbi gumijai voltak.

Itt egy kép arról, amikor Hamilton elsuhant Raikkönen mellett. A Mercedes azonban Rosberget nem hívta ki harmadszor, és most már nem is fogja, hiszen a többiek gyorsabbak tudtak lenni annyival, hogy a német már ne tudjon visszatérni az élre egy újabb kiállás után. A csapatnál úgy érzik, 10 kör nem lesz elég a többiek számára, hogy beérjék és megelőzzék Rosberget.

Hogy átláthatóbb legyen, itt vannak a jelenlegi különbségek. Az üldöző hármas jóval gyorsabb Rosbergnél, de a Red Bullnál úgy számolják, hogy Ricciardo a jelenlegi tempóját tartva négy körrel a leintés előtt ott lehet a Mercedes nyakán.

A legutóbbi körben Ricciardo ismét 2,7 másodpercet faragott hátrányából.

Vettel 5. helye biztosnak tűnik, a hatodikon haladó Alonso nyakára azonban megérkezett Verstappen.

Verstappen megelőzte Alonsót, és bár a spanyol még próbált visszatámadni, ez veszett fejsze nyele a McLarennek.

Ricciardo az elmúlt négy kör mindegyikében legalább két másodpercet hozott Rosbergen. És most, az ötödikben is. Hátránya már csak 6,6, és még 6 kör van hátra.

Ennyire izgulnak a Mercedesnél. Hát a végére még tényleg lett itt izgalom!

A Red Bull tempója azért lankadt egy kicsit az utóbbi két körben. Három körrel a vége előtt még 4,5 másodperc a hátránya.

Megint csak egy másodpercet hozott. Két kör alatt kellene ledolgoznia 3,5 szekundumot Ricciardónak, ami azért így már necces.

Hamilton 3. és Raikkönen 4. helye biztosnak tűnik, a finn nincs támadási közelségben.

Az élen 1,7 másodperces különbséggel kezdődik meg az utolsó kör!

És Nico Rosberg előnye kitartott, a német első alkalommal nyerte meg a Szingapúri Nagydíjat!

Ricciardo fél másodperces hátránnyal futott be mögötte, bizonyára sajnálja, hogy nem volt még 1-2 köre, hogy előzéssel próbálkozhasson.

Hamilton állhat még fel a dobogóra, aki 10 pontot veszített ma Rosberggel szemben, ezzel pedig a bajnoki tabella első helyét is. A német most 8 egységnyi előnnyel áll az élen hat futammal a szezon vége előtt.

A további sorrend: Raikkönen, a hátulról felzárkózó Vettel, Verstappen, Alonso, Perez, Kvjat, és az utolsó pontot elcsípő Magnussen.

Rosberg tűzíjáték mellett ünnepelheti, hogy a nyári szünet óta zsinórban már harmadik győzelmét szerezte.

Ezzel be is rekesztjük közvetítésünket, a futam összefoglalóját és eredményét itt találjátok.