DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Manor: Végre mi is harcolhatunk!

Az F1-ben 2010-ben debütált, és több névváltáson átesett csapat fennállása során először tudja felvenni a versenyt a riválisokkal, ami óriási elégtétel a dinningtoniak számára.

A Manor az elmúlt tél folyamán jelentős vérfrissítésen esett át, a változások közül pedig technikai fronton történt a legnagyobb módosítás: a Mercedestől és a Williamstől érkező segítség is hozzájárult ahhoz, hogy a csapat már ne csak a mezőny hátát nézze egy-egy verseny során, vagy a visszapillantót, amikor éppen a sokadik körüket kapják az élen haladóktól.

Pascal Wehrlein, a DTM címvédője Bahreinben a két-két Saubert és Renault-t, csapattársát, valamint az egyik Force Indiát is maga mögé utasította az időmérőn, aláhúzva a csapat remek formáját. „Fantasztikus érzés, hogy versenyben vagyunk, és hogy a riválisokra nézve azt mondhatjuk: ’őt is elkaptuk, őt is elkaptuk’” - nyilatkozta Dave Ryan, a Manor télen munkába álló versenyigazgatója, aki arra inti csapatát, hogy két lábbal a földön kell járniuk.



„Csak kis lépésekben kell haladnunk. Bahreinben például sikerült előre lépnünk, Kínában pedig ezt a pozíciót kell megszilárdítani, nem pedig átlépni magunkon, hiszen a mondás szerint ’egy fecske nem csinál nyarat’. A megfelelő módon kell kezelnünk ezt a folyamatot, és meg kell tanulnunk, hogy hogyan működtessük a csapatot ezen a szinten” - tette hozzá a brit.

Ryan úgy véli, hogy a szezon első két versenye között jelentős előrelépést tudtak elérni a csapatnál. „Nagyon örülök neki, ahogyan Melbourne-ben teljesítettünk, és ugyan jó munkát végeztünk, ez az első versenyünk volt, annak minden megingásával együtt. De látni az embereknél tapasztalható fejlődést, a garázsban végzett munka és működés szempontjából egyaránt, ahogyan a pilóták visszajeleznek nekünk - egyszerűen óriási. Szerintem ez a jutalom az erőfeszítéseinkért. Természetesen fejlődnünk kellett Melbourne után, és sikerült is, a csapat működése szempontjából is javulnunk kellett, és ez is megtörtént.”

Noha első blikkre úgy tűnik, hogy Ryan „leigazolása” kulcsszerepet játszik a Manor előrelépésében, a sportigazgató szerint nem rajta múlik a siker vagy a bukás. „Ha megfelelő emberekkel vagy körülvéve, annyi a dolgod, hogy hallgatsz rájuk, és együtt dolgozol velük, és maguk is észrevegyék a változást.”

„Mindenki tudja, hogy mi a dolga, és ha nem, akkor javítani kell az együttműködésen. Nem lehet azt csinálni, hogy mindenki mániákusan dolgozik, egyedül azzal kell foglalkozniuk, amiért itt vannak. Ha ezek a dolgok már rutinszerűen mennek, akkor minden egyszer csak elkezd összeállni” - tette hozzá a brit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: