DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nagy F1-es évértékelő – Az év újonca

A Formula.hu évértékelő sorozatának ötödik részében a 2015-ös esztendő F1-es újoncai következnek soron. Három Manor-, két Toro Rosso- és egy Sauber-versenyző közül választhattunk.

Szezonértékelő sorozatunk ötödik részében következnek a 2015-ös év újoncai: Merhi, Nasr, Rossi, Sainz, Stevens, Verstappen. Ki volt a legjobb közülük?

verstappen_abu_cs



Balogh Tamás: Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Max Verstappen valósággal berobbant a Formula-1-be: szinte azonnal felvette a száguldó cirkusz ritmusát, igazán komoly hibát csak Monacóban vétett, merész és látványos előzései pedig az év egyik fénypontját jelentették. A hollandtól nem sokkal maradt el Carlos Sainz sem: a fiatal spanyol is bizonyította, hogy helye van az F1-ben, s csupán a több műszaki hibának köszönhetően tűnt nagynak a különbség csapattársához képest. Felipe Nasr egy parádés ötödik hellyel debütált Ausztráliában, s bár ezt az eredményt később nem tudta megismételni – az idei Sauber nem is igazán volt alkalmas kiugró szereplésre –, az jelzésértékű, hogy az istállón belül Marcus Ericssont roppant magabiztosan utasította maga mögé.

 

1. Max Verstappen
2. Carlos Sainz
3. Felipe Nasr

verstappen_2_cs

Berta Kitti: Max Verstappen és Carlos Sainz teljesítménye között nem tennék különbséget, azonban az életkor az, ami a holland javára döntött. Sebastian Vettel is bevallotta, hogy kezdhetnek félni a Toro Rosso 18 éves tehetségétől – ugyanakkor Sainz sem tartozik az öreg rókák közé a maga 21 esztendejével, és ő is kiemelkedőt nyújtott első F1-es szezonjában. Felipe Nasr ugyan csodát nem tudott végrehajtani a Sauberrel, azonban korábbi tapasztalatainak köszönhetően remekül helyt állt a fiatal pilóta.

1. Max Verstappen
2. Carlos Sainz
3. Felipe Nasr

verstappen_cs

Bognár Viktor: A Manor-pilótákat ugyebár nehéz a többiekhez viszonyítani, de egymáshoz képest egyikük sem volt látványosan kiemelkedő, még ha Rossi évközi bemutatkozása meggyőzőnek is tűnt. De kerüljenek a top3-ba a középcsapatok pilótái, és válassza el a Toro Rosso újoncait Felipe Nasr, aki autója fokozatos elversenyképtelenedése ellenére is többször le tudott csapni a kínálkozó lehetőségekre.

1. Max Verstappen
2. Felipe Nasr
3. Carlos Sainz

verstappen_int_cs

Dezső Attila: Az újoncok teljesítményét mindig determinálja autójuk teljesítménye, de a Toro Rosso esetében egyértelműen megmutatkozott, ki volt az ász. Max Verstappen nevéhez fűződött a legtöbb előzés az egész mezőnyből, teljesítményét pedig két remek negyedik hellyel koronázta meg az szezon két legjobb versenyén, a Hungaroringen és Austinban. Csapattársa visszafogottabban produkált, de legalább hozta a kötelezőt - Felipe Nasr viszont történelemkönyvekbe illő versennyel helyezte vissza a Saubert a pontszerzők térképére, első F1-es futamán.

1. Max Verstappen
2. Carlos Sainz
3. Felipe Nasr

verstappen_rus_cs

Fűzi András: Lehet, hogy jobb technika állt Verstappen és Sainz rendelkezésére, mint a többi újonc esetében, mégis úgy gondolom, hogy a fiatal holland idén lekörözte „suhanc” ellenfeleit.

1. Max Verstappen
2. Carlos Sainz
3. Felipe Nasr

verstappen_mex_cs

Gellérfi Gergő: Az egyébként szintén kitűnő bemutatkozó évet teljesítő Carlos Sainznak egyetlen hatalmas balszerencséje volt, őt pedig Max Verstappennek hívják. Az ifjú holland teljesítménye kissé elhomályosította csapattársáét, pedig a többi újonc közül a spanyol is kiemelkedett. A harmadik helyre a Manor amerikai újoncát tettem, aki annak ellenére tudott azonnal csapattársa fölé nőni, hogy a szezon közben beugró versenyzők dolga sosem egyszerű – különösen a tesztelés betiltása óta.

1. Max Verstappen
2. Carlos Sainz
3. Alexander Rossi

verstappen_jap_cs

Mészáros Sándor: Verstappen: nem csak vérbeli versenyző, de rendkívül karizmatikus is, igazi piacképes portéka. Sainz: talán senki nem volt nála balszerencsésebb idén, mégis mindig felállt a padlóról. Merhi: jópofa srác, aki vendégmunkásként érkezett, egy fillér nélkül, mégis képes volt megállni a helyét.

1. Max Verstappen
2. Carlos Sainz
3. Roberto Merhi

verstappen_spa2_cs

Strommer Benjamin: Az igazat megvallva arra számítottam, hogy a 17 éves újonc hiányzó formaautós tapasztalata csúfosan meg fogja bosszulni magát, és a 14-16. hely környékén körözget, ha épp nem követ el valamilyen ordító hibát. Tudjuk, hogy ezzel szemben mi történt, a holland fényében pedig még a kiváló bemutatkozó versenyt teljesítő, Saubert hátán vivő Felipe Nasr szereplése is átlagosnak tűnt. A Manor-pilótákat nehéz megítélni, hiszen egymást leszámítva senkivel sem tudtak versenyezni: Alexander Rossi azonban kevés versenye zömén legyőzte Will Stevenst – ezzel bebizonyosodott, hogy nem csupán nemzetisége miatt került már annyiszor a tűz közelébe.

1. Max Verstappen
2. Felipe Nasr
3. Alexander Rossi

verstappen_sainz_2_cs

A végeredmény: Az év csalódásának választott McLaren-Honda után másodikként a szuperújonc Max Verstappen ért el maximális pontszámot a Formula.hu nagy évértékelőjében. A holland mögött csapattársa, Carlos Sainz zárt a második helyen, aki sok más idényben valószínűleg gond nélkül lett volna az év újonca, s Felipe Nasr harmadik helyéhez sem férhetett kétség. Egyedül az a Will Stevens nem kapott szavazatot, aki a szó legszorosabb értelmében nem is volt már újonc, hiszen egy futamon már rajthoz állt a tavalyi szezon végén is.

1. Max Verstappen 24 pont
2. Carlos Sainz 13 pont
3. Felipe Nasr 8 pont
4. Alexander Rossi 2 pont
5. Roberto Merhi 1 pont

 

Az év pilótája: 1. Lewis Hamilton és Sebastian Vettel, 3. Max Verstappen
Az év csapata: 1. Mercedes, 2. Ferrari, 3. Force India
Az év meglepetése: 1. Max Verstappen, 2. Force India, 3. Carlos Sainz
Az év csalódása: 1. McLaren-Honda, 2. Nico Rosberg, 3. Nico Hülkenberg és Lewis Hamilton
Az év újonca: 1. Max Verstappen, 2. Carlos Sainz, 3. Felipe Nasr

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: