DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ecclestone válaszolt a feljelentésre

A Force India és a Sauber nemrég jelentette fel az F1-et a versenyjog több ponton való megsértése miatt - a sportág tejhatalmú vezetője nem késlekedett a válasszal.

Ahogyan arról kedd délelőtt a Formula.hu is beszámolt, a Sauber és a Force India panaszt tett az Európai Uniónál Bernie Ecclestone és az F1 tulajdonosa, a CVC ellen. A feljelentés többek között a sportág bevételeinek igazságtalan elosztása miatt történt meg, valamint azért, mert szerintük a kiscsapatokat szabálytalanul hozzák hátrányba azzal, hogy nincsen beleszólásuk a Forma-1 jövőjének alakulásába - jóllehet, a Force India tagja a szabályalkotásban kulcsfontosságú szerepet játszó Stratégiai Csoportnak.



„Senkit sem akadályoztunk meg abban, vagy bátorítottunk arra, hogy ilyen lépéseket tegyen” - nyilatkozta Ecclestone az Autosportnak. „Ezért van az Európai Unió, hogy az ilyen ügyekben rendet tegyen. A csapatok előtt ott volt a lehetőség, és ha sikerrel járnak, az jó, ha nem, akkor pedig nem kerül semmibe.”

Ha az Európai Unió a vizsgálat mellett dönt, és elmarasztalja a Forma-1-et, akkor éves forgalmának a 10 %-ára is büntethetik a sportágat - ez tavaly több, mint egy milliárd fontnak megfelelő összeg volt. Ecclestone-t azonban nem zavarja a feljelentés, és nem „haragszik” a panaszkodó csapatokra sem. „Az a lényeg, hogy egyes csapatok szerint valakik többet kapnak, mások pedig kevesebbet. De mindenki tudta, hogy mennyit fog kapni, és hogy mi fog történni, hiszen mindenki aláírta a szerződést. Most meggondolták magukat, de nem hibáztatom őket ezért. Valaki ellenőrizni fogja a szerződéseket, amit vagy érvényesnek találnak majd és támogatnak, vagy érvénytelennek, és változtatni kell rajta. Számunkra ez nem jelent nagy különbséget.”

Ecclestone azt is elmondta, hogy már a feljeletés előtt értesült arról mi fog történni, ennek köszönhetően pedig értesíteni tudta a CVC főnökét, Donald McKenzie-t is. „Figyelmeztettem őt, és ugyanúgy érez, ahogyan én: nem csalódott, vagy bosszús egyáltalán. Már akkor tudtam róla, amikor bejelentették, azoknak köszönhetően, akik megtették a feljelentést, szóval nincs probléma.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: