DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

A Lotus miatt került patthelyzetbe a Mercedes

A Mercedes nem is két-, hanem három tűz közé esett a motorügyben, és mások döntéseire kell várniuk, hogy megtudják, kiknek is fog erőforrásokat szállítaniuk 2016-ban. De a türelmük véges.

Az első új jelölt, aki az elmúlt hetekben szóba került a Mercedes erőforrásaival, a Red Bull volt, amely istálló a Renault-val való szakítás után siettében próbál új beszállítót találni. Egy ideje már fény derült arra, hogy a németek nem fognak velük szövetségre lépni, de a Mercedes részéről Niki Lauda a hétvégén a Sky Sportsnak felfedte, hogyan is zajlottak - illetve nem zajlottak - a háttérben a tárgyalások az energiaitalosokkal.

„Christian és Helmut írtak nekünk egy levelet, amelyben kifejezték igényüket a motorjaink iránt” - árulta el Lauda, aki tagadja, hogy a Mercedes fordított volna hátat a Red Bullnak. „Erre én azt mondtam, oké, de előbb beszélnem kell erről Mateschitz úrral, mert ő valamilyen múltbéli okból sohasem kedvelte igazán a Mercedest. Elmentem és megkérdeztem tőle, hogy tényleg érdeklődik-e a motorjaink iránt, mire azt felelte: ’igen, de, de, de...’”

„És ebből a sok „de”-ből sohasem folytattuk tovább az egyeztetéseket. Nem bonyolódtunk komoly tárgyalásokba, és szerintem immár a Ferrari a Red Bull egyetlen esélye. Nekünk pedig a Mercedesnél el kell döntenünk, hogy kinek adunk motorokat, és még azt sem tudjuk, hogy a Lotus maradni fog-e. Végül azonban úgy határoztunk, hogy a Manorral lépünk együttműködésre.”

Dppi_00115014_347



A Manor neve nemrég reppent fel lehetséges partnerként, ám míg Lauda már tényként kezelte a velük való 2016-os együttműködést, a szintén a suzukai hétvége során nyilatkozó Toto Wolff ennél megfontoltabban fogalmazott. Elmondása szerint a Lotus sorsának bizonytalansága akadályozza őket a szerződéskötésben, hiszen ha az enstone-iak terve a Renault-val bebukik, továbbra is igényt tarthatnak a csillagos márka erőforrásaira.  

„Kedveljük a Manort, hiszen ebből az egész feltámadásukból árad az igazi versenyszellem. Ha kapnának egy megfelelő karosszériát és motort, érdekes lenne látni, hogyan fejlődnek és miként alakul a történetük. Mi azonban várakozó álláspontra kényszerültünk, hiszen először le kell tisztáznunk, hogy mi fog történni a Lotusszal” - mutatott rá Wolff, hiszen továbbra is három partnercsapattal számol.

„Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a Lotusnak és a Renault-nak határidőt szabhassunk, viszont el fog jönni egy pillanat, amikor a Manornak már tudnia kell, hogy kitől kap motort, nekünk pedig tudnunk kell, hogy kinek szállítunk. Ehhez a pillanathoz pedig már nagyon közel járunk. Ha a Lotus nem hozza meg a döntést, akkor nekünk kell választanunk.”

Wolff azt is elárulta, hogy tényleg felmerült védencük, Pascal Wehrlein beültetésének lehetősége a Manor egyik jövő évi autójába, amiért cserébe a kiscsapat olcsóbban kaphatná meg a motorjaikat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: