DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Vettel verhetetlen volt vasárnap

Két biztonsági autó és az elszánt Daniel Ricciardo sem tudta meggátolni, hogy Sebastian Vettel végig vezesse az F1-es Szingapúri Nagydíjat, és megszerezze idei harmadik győzelmét. Lewis Hamilton célba sem ért, az előzésekről pedig Max Verstappen gondoskodott, aki körhátrányból lett nyolcadik.

A szezon legérdekesebb rajtrácsa sorakozott fel a szingapúri éjszakában, az időmérőt fél másodperc fölénnyel bezsebelő Sebastian Vettellel az élen Daniel Ricciardo és Kimi Raikkönen előtt, a két Mercedesszel a harmadik sorban. Nico Rosberg autója a bokszutcából kijövet szoftverhiba miatt leállt, feszült pillanatokat okozva a csapat szerelőinek, akiknek végül sikerült beindítaniuk a W06-ot, a német pilóta utolsóként állt fel rajtpozíciójába.

Az első hat helyezett megőrizte sorrendjét a rajt után, miután Nico Rosberg visszaverte Valtteri Bottas támadásait, Max Verstappen versenye azonban látszólag már az indulás előtt véget ért, a 8. helyen ragadt autója, nem tudott elrajtolni. Vettel előnye az első kör végén félelmetes három másodpercet tett ki, Verstappen autóját pedig újraindították a bokszban, így körhátrányban újra csatlakozott a mezőnyhöz.

Az ötödik körben már 5 másodperc választotta el a tavalyi csapattársakat, Vettelt és Ricciardót, az első tíz versenyző kezdett szétszakadni, az utolsó két pontszerző helyen álló Force Indiák maradtak már csak DRS-távolságban egymáshoz képest. Romain Grosjean állt ki elsőként a bokszba, a 10. körben, aki ezzel a taktikával átugrotta Carlos Sainzt, és lendületből megelőzte Fernando Alonsót is. Danyiil Kvjat érkezett először az élmezőnyből a 13. körben, a következőben azonban mindenki más is jött, miután virtuális biztonsági autót rendeltek el a bokszból kijövő Felipe Massa és Nico Hülkenberg ütközése miatt, ami utóbbi versenyző kiesésével járt. A német pilóta háromhelyes rajtbüntetést is kapott a Japán Nagydíjra,

Végül épp Danyiil Kvjat veszített korai kiállásával, a hatodik helyre esett vissza, Hamilton és Rosberg Mercedese mögé. Két körrel később mégis úgy döntöttek, Hülkenberg miatt inkább beküldik a biztonsági autót, ami nullázta a különbségeket. A 19. körös újraindítást Vettel ismét magabiztosan kapta el, Kvjat a Mercedeseket szorongatta, a Red Bull lóerőhátránya miatt azonban előzni nem tudott.



A féltávhoz közelítve a legjobb háromra felzárkózó Lewis Hamilton autója lelassult, akit előbb Rosberg és Kvjat, majd a sorban következő versenyzők is megelőztek. Hamiltont számtalan beállítás átállítására kérték, de semmi sem segített rajta, az élmezőnynél tíz másodperccel lassabb körökkel nagyon hamar kicsúszott a pontszerzők közül.

Nagyjából ezzel egy időben Felipe Massa is befejezte futamát és bokszba hajtott, így féltávnál Vettel, Ricciardo, Raikkönen, Rosberg, Kvjat, Bottas, Perez, Nasr, Alonso és Button alkották a pontszerzők sorát. Miután a biztonsági autót követő körökben Vettel érezhetően visszavette a többiek tempóját, ekkor újból a gázra lépett, és 4 másodpercre növelte előnyét.

A 37. körben egy pályán ballagó ember tűnt fel a közvetítésben, aki miatt második alkalommal is beküldték a biztonsági autót – még mielőtt ténylegesen beérhetett volna, a rajongó kimászott a pályáról. Ezt az időszakot kihasználva mindenki újra bokszba hajtott, kivéve néhány versenyzőt, köztük Danyiil Kvjatot, aki ismét rosszul időzítve, a safety car előtt jött ki kerékcserére, és Valtteri Bottashoz képest is elveszített egy pozíciót. Furcsa sorrend állt fel, amikor a biztonsági kocsi távozott, a második Ricciardo és harmadik Raikkönen közé a lekörözött Alexander Rossi ragadt be.

Az élmezőnyben újból nem történt helycsere, hátrébb azonban Max Verstappen remekelt, Jenson Button pedig hátulról belement Pastor Maldonadóba – a szárnycserére készülő brit eszementnek nevezte ellenfelét. A szingapúri versenyen is előzéskirálynak bizonyuló holland újonc ekkor ért fel körhátrányból pontszerző helyre, nem sokkal később pedig a leggyorsabb kört is megfutotta.

Eközben Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo ugyancsak a legjobb köridőket passzolgattak egymásnak néhány százados, esetenként tizedes különbséggel, de a 3 másodperces differencia lényegében nem csökkent. Vettel az egész versenyt hibátlanul teljesítve szerezte meg szezonja harmadik futamgyőzelmét, amely pályafutása 42. sikere: ezzel Ayrton Sennát tisztán megelőzve minden idők harmadik legsikeresebb F1-es pilótája lett. Daniel Ricciardo és a 17 másodpercet kapó Kimi Raikkönen állt még dobogóra, mindketten idén másodszor.

A Mercedes nehezen érthetően gyenge hétvégéje egyetlen negyedik hellyel ért véget, Nico Rosberg csendben beért a pozícióban. A szintén szenvedő Williams ellenben egészen boldog lehet Valtteri Bottas ötödik pozíciójával, ami magasan az elvárások felett van. Danyiil Kvjat versenyében viszont a hatodiknál sokkal több rejlett.

Sergio Perez mögött értek célba a kiváló futamot teljesítő Toro Rossók, akik mindketten remek felzárkózást produkáltak. Max Verstappen körhátrányból jött vissza a nyolcadik helyre, Carlos Sainz autója pedig üresbe kapcsolt a biztonsági autót követően, ezért esett hátra számos pozíciót. A hangulat azonban valószínűleg ennek ellenére sem lesz felhőtlen a csapatnál: az utolsó körben arra kérték Verstappent, engedje előre a frissebb gumikon autózó csapattársat, ő azonban nem tett eleget a felszólításnak.

Az utolsó pontot Felipe Nasr szerezte, bemutatkozó futamán 14. lett, és megelőzte csapattársát az amerikai Alexander Rossi. Hülkenberg, Massa és Hamilton mellett kiesett az ideig-óráig pontszerző helyen tartózkodó két McLaren és a verseny végén kiálló Romain Grosjean.

 

A Szingapúri Nagydíj végeredménye:

 

Versenyző

Autó

Körök

Hátrány

1

Sebastian Vettel

Ferrari

61

2:01:22.118

2

Daniel Ricciardo

Red Bull/Renault

61

1.478

3

Kimi Raikkonen

Ferrari

61

17.154

4

Nico Rosberg

Mercedes

61

24.720

5

Valtteri Bottas

Williams/Mercedes

61

34.204

6

Danyiil Kvjat

Red Bull/Renault

61

35.508

7

Sergio Perez

Force India/Mercedes

61

50.836

8

Max Verstappen

Toro Rosso/Renault

61

51.450

9

Carlos Sainz

Toro Rosso/Renault

61

52.860

10

Felipe Nasr

Sauber/Ferrari

61

1:30.045

11

Marcus Ericsson

Sauber/Ferrari

61

1:37.507

12

Pastor Maldonado

Lotus/Mercedes

61

1:37.718

13

Romain Grosjean

Lotus/Mercedes

59

kiállt

14

Alexander Rossi

Marussia/Ferrari

59

2 kör

15

Will Stevens

Marussia/Ferrari

59

2 kör

-

Jenson Button

McLaren/Honda

52

váltóhiba

-

Fernando Alonso

McLaren/Honda

33

kiesett

-

Lewis Hamilton

Mercedes

32

erőforrás

-

Felipe Massa

Williams/Mercedes

30

erőforrás

-

Nico Hulkenberg

Force India/Mercedes

12

ütközés

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: