DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Nem volt előjele a szárnyleszakadásnak

Kis túlzással a Föld magjáig és még egy kicsit tovább kéne leásni ahhoz, hogy olyan mélyre jussunk, amilyen mélyen jelenleg a pilóták hangulata van a Force Indiánál. Pereznek legalább van kit hibáztatnia…

A 2015-ös F1-es világbajnoki idény eddigi legfurcsább hétvégéjén van túl a Force India alakulata. Előbb a pénteki első szabadedzésen borult fel Sergio Perez egy különös felfüggesztéshiba miatt, majd a vasárnapi futamon Nico Hülkenberg rejtélyes szárnyleszakadása és balesete foglalta keretbe a hétvége furcsa eseményeit. Közte még Perez majdnem borult még egyet Pastor Maldonado segítségével, majd fékhiba miatt kiállt. Pedig tempójuk alapján mindketten értékes pontokat szerezhettek volna. Érthető hát a „bilifüle” hangulat.

„Nagy kár érte, mert egy remek eredményt érhettünk volna el ma” – kezdi a sirámalmakat Hülkenberg. „Nem volt különösebb előjele annak, hogy bármi baj lenne az első szárnnyal. Közvetlenül a törése előtt éreztem csak egy heves vibrációt az autóban, majd egy szempillantással később már gumifalban voltam. A becsapódás nem volt nagy, mert a pálya biztonsági kialakítása kifogástalan, és a gumifal remekül elnyerte az energiákat.”

Hogy mi lett volna, ha? „Egészen a balesetig minden nagyon jónak tűnt: nagyszerűen sikerült a rajtom, és a Red Bullok ellen harcoltam, ami azt mutatja, hogy jó irányba haladunk a B-specifikációs autóval. A hír az, hogy a nyári szünet előtt most van még rá egy hetünk, hogy kiderítsük, mi okozta a bajt, és megoldást találjunk rá. A megbízhatóság volt eddig az egyik fő erősségünk, ezért szokatlan, ami ezen a hétvégén történt, de biztos vagyok benne, hogy Spáig elvégezzük a házifeladatot. Azzal a tudattal vonulok nyári pihenőre, hogy a szezon második felében erős teljesítményre leszünk képesek” – mondta el végül a német, átadva a szót nem kevésbé letört csapattársának.



„Nagyon nehéz hétvégén vagyunk túl, péntektől vasárnapig végigkísértek minket a nehézségek” – kezdi Checo. „Sok-sok okunk van rá, hogy csalódottak legyünk, mert úgy érzem, nagy pontmennyiségtől estünk ma el. Az első néhány körünk nagyon erős volt, és sok pozíciót javítottunk, de a Pastorral (Maldonado) történt ütközésem után keresztet vethettem a versenyemre. Pedig olyan óvatos voltam a környékén, amennyire csak lehetséges, rengeteg helyet hagytam neki, de úgy néz ki, sajnos ez sem volt elég” – szúrt oda venezuelai kollégájának a mexikói. 

„Egy ütközés után már sosem könnyű visszajönni pontszerzőnek, és végül egy fékhiba ezt az apró esélyt is elvette tőlünk. Ami a pozitívumokat illeti, egészen az ütközésig nagyon jól ment az autó, és ez bizakodással tölt el a szezon második felét illetően” – tette hozzá zárásképp Perez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: