DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Forma 1 Pirelli Magyar Nagydíj: Vasárnapra enyhül a forróság

A hétvégén ismét felbőgnek a motorok a hazai autóversenyzés szentélyében, a Hungaroringen. Hogy az időjárás ezúttal mennyire nehezíti meg a pilóták és a csapatok dolgát, azt az UBIMET meteorológusa árulja el.

A tavalyi évben háromnegyed órával a rajt előtt erős zivatar érte el a pályát, amely miatt később intermediate gumikon voltak kénytelenek startolni a pilóták. Így a magyar nagydíjak 30 éves történetében a 2014-es volt mindösszesen a harmadik eső által befolyásolt verseny, melyet végül a rendkívül dinamikusan versenyző és jó stratégiát választó Red Bull pilóta, Daniel Ricciardo nyert meg.

untitled



"A verseny napján ezúttal a sokévi átlagnak megfelelően 29 °C-os maximum-hőmérsékletre van kilátás. A jelenlegi állás szerint száraz futamot láthatunk majd, azonban kismértékű bizonytalanság terheli a vasárnapi előrejelzést." - tájékoztat Steffen Dietz, az UBIMET meteorológusa. "A pénteki napon még hőségre számítunk, ekkor várhatóan 36 °C-ig melegszik a levegő. Záporokra és zivatarokra a pályától főként nyugatra és északra van esély, de ezek valószínűleg nem befolyásolják majd a szabadedzéseket." - teszi hozzá. "Előreláthatólag szombat éjszaka, illetve vasárnap hajnalban egy hidegfront következtében újabb zivatarok érik majd el a pálya környékét, és a megélénkülő északnyugati szél meghozza a várt felfrissülést." - zárja gondolatait.

Az elmúlt néhány év magyar versenyein többször is volt hőség Statisztikailag a nyári hónapokban hull a legtöbb csapadék Magyarországon, azonban ennek konvektív jellege miatt rendkívül egyenetlen az eloszlása. Így a júliusra jellemző, átlagosan 60 mm-t elérő, havi csapadékmennyiség könnyen összegyűlhet mindössze néhány, kis területre kiterjedő heves zivatar következtében. "Ennek tudatában nagy kihívás ezek pontos előrejelzése" - magyarázza Steffen Dietz.

Az emlékeinkben túlnyomóan száraz és napos versenyként élő Magyar Nagydíj kapcsán talán meglepő lehet, de 1986 óta a versenynapok mindössze 20%-ában fordult elő, hogy a hőmérő higanyszála 30 °C fölé emelkedett. Négy alkalommal pedig a 25 °C-ot sem érte el a hőmérséklet a legmelegebb órákban.

Már csak az elmúlt 4 év futamait tekintve is igen változatosan alakultak a hőmérsékleti viszonyok, hiszen 2012-ben 33 °C, 2013-ban 37 °C, míg tavaly 30°C volt.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: