DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 23. csütörtök
F1

Verstappenre ma komoly feladat vár

A Toro Rosso a múlt hétvégi Osztrák Nagydíjon vetette be először idei legnagyobb évközi fejlesztési csomagját F1-es autóján, de igazán csak a ma kezdődő teszten fog kiderülni, hogy ez mekkora előrelépést eredményezett.

Hogy a különbségre fény derüljön, a faenzai egylet a kollektív kétnapos teszt keddjén egy összehasonlító elemzést fog végezni, melynek során Max Verstappen hol az új elemekkel, hol még a régiekkel az autóján fog körözni a Red Bull Ringen. Ettől azt várják a csapatnál, hogy az óra igazságot tegyen, és egyértelműen megmutassa nekik, mennyit fejlődtek Kanada óta.

Néhány éve még ahhoz szoktunk, hogy az ilyen felelősségteljes feladatokat rutinos tesztpilótákra bízzák az F1-es istállók, de változnak az idők, most a 17 éves szupertehetségen, Max Verstappenen a sor, hogy konstans körök tucatjait pakolja bele az autóba, objektív adatokat biztosítva csapatának.



„A tesztelés mindig hasznos, mert mindig vannak olyan dolgok, amiket ki akarsz próbálni vagy meg akarsz tanulni, úgyhogy mi is egy abszolút telített tesztlistával készültünk erre a két napra” – vázolta James Key technikai igazgató az Autosportnak nyilatkozva.

„Hiszik vagy sem, de a legnagyobb változtatásokat éppen a múlt hétvégi versenyre időzítettük az autónkon, amin így most rengeteg újdonság található, főleg a felszín alatt. Sok folyamatban levő ügyünk van most, és a teszt jó alkalmat szolgáltat arra, hogy részletesebben kielemezzünk az új alkatrészeink közül néhányat, és már a jövőre előretekintve is kipróbáljunk néhány még újabb dolgot” – tette hozzá a szakember.

Carlos Sainz Jr. ezúttal csak a partvonalon kívülről fogja szemlélni az eseményeket, mivel kedden Verstappen, szerdán pedig a DTM-bajnok Marco Wittmann fogja vezetni az STR-10-est, ám a spanyol újonc bízik benne, hogy holland csapattársa hasznos munkát tud végezni a mai összehasonlító teszt során, amelyből az egész csapat profitálhat.

„A versenyhétvége alapján nehéz lenne megmondani, hogy beváltak-e az új fejlesztéseink vagy sem, mivel ez egy teljesen más jellegű pálya, mint a kanadai” – kezdi Sainz. „Ezért lesz fontos nekünk ez a teszt, ahol egy az egyben összehasonlíthatjuk az új alkatrészek, illetve a régi, még Kanadában használt specifikáció teljesítményét. Ezt követően már el tudjuk majd mondani, hogy működnek-e az újításaink vagy sem – de hát elvileg működniük kéne. Meggyőződésem, hogy működniük kell, de még nem tudjuk, hogy mennyit nyertünk vele, és azt kaptuk-e az új csomagtól, amit reméltünk. Ezért alig várom Max visszajelzéseit” – mondta el végül a Toro Rosso spanyolja.

Kérdés, hogy Verstappennek lesz-e ma módja állandó körülmények között összevetni a két specifikációt, miután kedd reggel csuromvizes aszfalt fogadta Spielbergben az F1-es mezőnyt, amit látva a Mercedes nyomban módosított is tesztbeosztásán.

A csapatok teljes tesztfelállása - módosított:

Mercedes

Kedd: Pascal Wehrlein; Szerda: Nico Rosberg

Ferrari

Kedd: Antonio Fuoco; Szerda: Esteban Gutierrez

Red Bull

Kedd: Pierre Gasly; Szerda: Daniel Ricciardo

Williams

Kedd: Susie Wolff; Szerda: Valtteri Bottas

McLaren

Kedd: Stoffel Vandoorne; Szerda: Fernando Alonso

Lotus

Kedd: Romain Grosjean; Szerda: Jolyon Palmer

Force India

Kedd: Pascal Wehrlein; Szerda: Esteban Ocon

Toro Rosso

Kedd: Max Verstappen; Szerda: Marco Wittmann

Sauber 

Kedd: Raffaele Marciello; Szerda: Felipe Nasr

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: