DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 2. kedd
F1

Exkluzív: Hülkenberg a sztár, Piquet köröz a Hungaroringen!

Hol szemerkélt az égi áldás csütörtökön a Red Bull Ringen, hol nem: az F1 borongós időben kezdte meg a mozgolódást az idei nyolcadik összecsapás helyszínén. Ahogyan arra számítani lehetett, a nap sztárja a friss Le Mans-i győztes, Nico Hülkenberg volt.

De más érdekesség is akadt: megtudtuk például, hogy a közelgő 30. Magyar Nagydíjra az első két hungaroringi derbi győztese, Nelson Piquet is eljön, sőt, vezetni is fog!

Mást nem is nagyon lehetett várni: a Forma-1 topcsapatai által sokak szerint méltatlanul mellőzött Hülkenberg első próbálkozásra behúzta a Le Mans-i 24 órás sikert az elmúlt hétvégén, a Porsche kötelékében, így Spielbergben – Mercedes ide, Red Bull oda - mindenki a Force India kötelékében hajtó németre volt kíváncsi. A pilóta derekasan állta a rohamot, s bár igyekezett hozni a szokásos visszafogottságot, a baseballsapkájának simlédere alatt elejtett mosolyból arra lehetett következni, hogy élvezi is az egyébként megérdemelt népszerűséget.

jm1518ju168_resize



A német újfent „lenyűgöző” élmények titulálta a 24 óra futamot és a diadalt, nem titkolja, hogy reményei szerint ez jótékony hatással lesz a pályafutása alakulására, ráadásul nem csak közép- vagy hosszabb távon remél fellendülést, hanem rövid távon is. „Hogy őszinte legye, igen” – felelte az egyéni tabellán 10 ponttal a 12. helyet elfoglaló pilóta, amikor arról kérdezték, hogy optimista-e a Forma-1-es idény alakulását illetően. „Az utóbbi időben elég szépen fejlődtünk, a legutóbbi öt futamból négy alkalommal valamelyik autónk ott volt a pontszerzők között, így a jelek biztatóak. Silverstone-ban lesz egy komolyabb fejlesztési csomagunk, amelyet már nagyon várok. Hiszek abban, hogy az évad hátralevő részében igazán erősek lehetünk.”

Túlzás nélkül lehet azt állítani, hogy Hülkenberg sikere felturbózta a Le Mans-i lázat a Forma-1-es paddockban. Daniel Ricciardo elárulta, hogy a 24-ből 18 órán keresztül a tévé előtt ült és szívesen kipróbálná a versenyzésnek ezt a műfaját, és hasonlóképp foglalt állt Fernando Alonso is, aki – mint kiszivárgott – Hülkenberg társa lehetett volna a 19-es rajtszámú Porsche kötelékében, ha a McLaren-Honda elengedte volna. „Igen, már idén is gondolkodtam Le Mans-on. Közel is álltam hozzá. A jövőben - nem tudom pontosan, hogy mikor – szeretném kipróbálni. Talán jövőre, de nem tudom” – mondta a spanyol, akinek az F1-ben sem jut semmilyen siker mostanság. Seb Vettel sem leplezte, hogy szívesen Le Mans-ozna „valamikor a jövőben”: a többség egyébként ugyanígy vélekedik,  a formula.hu által hallottak alapján csak a Mercedes két versenyzője, a spielbergi hétvége két legfőbb esélyese, Lewis Hamilton és Nico Rosberg zárkózott el mereven egy ilyesfajta kalandtól.

Fontos téma volt a nap folyamán, hogy a Red Bull atyja, Dietrich Mateschitz kiváló időzítéssel, csütörtök reggelre kifakadt: két csapatával, meseszép pályájával és az Osztrák Nagydíjjal az utóbbi évtizedben a Forma-1-nek mindenki másnál többet adó osztrák milliárdos az érdekeltségi körébe tartozó Speedweek című lapban adta a világ tudtára, hogy a Renault pipogyáskodása, valamint az érdemi hajtáslánc-alternatíva hiánya odáig vezethet, hogy az energiaitalos nagyvállalat – mint fogalmazott – „elveszítheti az érdeklődését” a  sportág iránt. Az új turbókorszak tavalyi indulása óta kevés babér termett a Mateschitz-tábornak: emiatt ajvékolt már Christian Horner, a nagyobbik gárda főnöke, a fővezér sportszakmai jobbkeze, Helmut Marko pedig jóformán mást sem csinál, csak a rosszabbnál rosszabb forgatókönyveket ecseteli, ez viszont: most a legnagyobb főnök személyesen verte félre a harangokat, amit mindenképpen érdemes komolyan venni…

A hétvége egyik nagy attrakciója lesz Spielbergben a Forma-1-es legendák bemutatója a történelmi versenyautókkal. Egy főszereplő, Nelson Piquet már csütörtökön feltűnt a paddockban, ráadásul egy érdekességet is elárult a formula.hu-nak: „Hohó, nemsokára ott leszek nálatok, megyek a Magyar Nagydíjra és még vezetni is fogok!” – mondta az első két hungaroringi futam nyertese, aki saját bevallása szerint kedvelte hazánk nagydíját. Ha pici szerencsénk lett volna, akár abban a Williams-Honda FW11-esben is viszont láthattuk volna a brazil klasszist a Magyar Nagydíj versenynapján, amellyel megnyerte az első futamot: a kocsi megvan, de olyan rossz az állapota, hogy a formula.hu információi szerint a Williamsnél nem mernek arra vállalkozni, hogy az eseményig hátralevő időben körözésre alkalmassá teszik, így jobb híján a brazil egy 1936-os BMW sportautó-konstrukcióval dönget majd a mogyoródi aszfaltcsíkon. 

IMAG2539[1]

Ha minden jól alakul, nem Piquet egyedül köröz majd a Magyar Nagydíj napján, hanem társai is lesznek: úgy tudjuk, hogy zajlanak a tárgyalások a „sórogok” két kiválóságával, Gerhard Bergerrel és Niki Laudával is. Ők ketten most vasárnap is autóba ülnek, hogy bemutatózzanak, pontosan úgy, ahogyan tavaly is tették: akkor hatalmas sikert arattak és remélhetőleg ugyanez megadatik a hazánk mérföldkőnek számító futamára kilátogatóknak is!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: