DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Ez a Renault motor erőssége és gyengéje

A motorszállító és a Red Bull véleménye is egybehangzó: a lóerők számát illetően jól állnak, a vezethetőségen azonban továbbra is dolgozniuk kell az F1-es Ausztrál Nagydíjig.

A becslések szerint a 2014-es szabályváltoztatásoknak megfelelő V6-os motort építő Renault 10 %-os erőbeli lemaradásban volt tavaly a Mercedeshez képest, ezt kell ledolgozniuk a megengedett határokon belül, amelyek az erőforrás nagyjából 50 %-ának (a Renault szerint kétharmadának) megváltoztatását engedélyezik a 2015-ös szezon előtt és közben. A franciák első számú csapata, a Red Bull főnöke, Christian Horner szerint lóerőket illetően javultak, ám az erőforrás kezelhetősége kívánnivalót hagy maga után.

„Több erő van benne, de nincsen egyenletesen elosztva. Továbbra is probléma van a vezethetőségével” – magyarázta a csapatvezető a német Auto Motor und Sportnak. A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko azonban biztos benne, hogy ezt a hiányosságot pótolni lehet a motorvezérlő szoftver javításával. Ebben az esetben „sokat dolgozhatunk le a Mercedes előnyéből” – vélekedett Marko.



A Renault Sport F1-ért felelős vezetője, Remi Taffin elismerte, a probléma előjöhet az utolsó teszten is, mivel erre a területre jutott a legkevesebb idő. „Tudatában vagyunk annak, hogy vezethetőségi gondok fennállhatnak a nyitó délelőttön, mivel ezt a területet korábban nem sikerült feltérképeznünk. Végül ’élőben’, egyidejűleg dolgoztunk rajta Barcelonában és a gyárban. Ez is segít kitolni a határainkat” – mondta a szakember, aki azt is elárulta, hogy a melbourne-i specifikációjú motort ezen a teszten vetik be először.

Kollégája, a Renault Sport ügyvezető igazgatója, Cyril Abiteboul a Horner által is dicsért motorerőről beszélt, mely területen jól haladnak. „Továbbra is magabiztosak vagyunk, hogy elérjük a célunk, megfelezni az erőforrásunk lemaradását a Mercedeshez képest az első nagydíjra. Megerősített partnerségünk a Red Bull-lal szintén segít” – idézi az espnf1.com a franciát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: