DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 23. csütörtök
F1

Idéntől tilos lesz sisakfestést cserélni

Rossz hír Sebastian Vettelnek? Újabb, első hallásra furcsának tűnő szigorítást vezet be az FIA az idei évtől az F1-ben, amely kimondja, hogy minden pilóta évente csak egyféle sisakfestést használhat.

A szabálymódosítási javaslatot az F1 Bizottság fogadta el keddi, Genfben tartott ülésén, értesült az Autosport. Az előírás ugyan a szabálykönyvbe még nem került bele, hiszen ehhez még a márciusban összeülő Motorsport Világtanács jóváhagyására is szükség van, de ez minden bizonnyal már csak formaság lesz.

vettel



A csapatok képviselőit is tömörítő F1 Bizottság a sport vonzerejének növelése miatt döntött ezen szigorítás mellett, hiszen a tavalyi évtől hatályban lévő állandó rajtszámokhoz hasonlóan a fejvédő változatlan mintázata is könnyebbé teszi a pilóták beazonosítását és a velük való azonosulást a tévék előtt és a lelátókon ülő nézők számára.

Míg az F1 korábbi évtizedeiben nem volt bevett szokás, hogy a pilóták a szezon során váltogassák sisakfestésüket, napjainkban ez a trend egyre jobban elterjedt: egyes, számukra különleges futamokon előszeretettel változtatnak a versenyzők, a legextrémebb esetet pedig Sebastian Vettel képviseli, aki 139 F1-es nagydíja során már nagyjából 60 különféle dizájnt „fogyasztott el” - mondhatni neki az volt a különös ismertetőjegye, hogy mindig másképpen nézett ki az autóban ülve.

A szabály részleteiről egyelőre nincs információ, így nem tudni, hogy apróbb módosítások engedélyezettek lesznek-e, mint ahogy az is kérdéses, hogy mivel szankcionálnának adott esetben egy a tilalom ellenére is előforduló sisakcserét. Bizonyára amint hivatalosan is érvénybe lép a szabály, ezekre a homályos részekre is fény derül.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: