DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 28. szombat
F1

Költségkrízis: Tárgyalás volt, haladás nincs

Hiába ültek le tárgyalni egymással az F1 csapatai és Bernie Ecclestone, semmiféle előrelépést nem sikerült tenniük a bevételek elosztását illetően. „Két és fél órát elvett tőlünk” – panaszkodott Toto Wolff.

A Formula-1 három kisebb csapata, a Force India, Sauber és Lotus – akikben az USA Nagydíjon a bojkott lehetősége is felmerült – tarthatatlannak gondolják a sportban uralkodó költségeket, és azt kérik, osszák el újra a jogdíjbevételeket a csapatok között úgy, hogy nekik nagyobb rész jusson. A Saubertől Monisha Kaltenborn elárulta, a Brazil Nagydíjon a kiscsapatok tárgyalni fognak Bernie Ecclestone-nal.

A megbeszélésen ott volt az összes többi istálló is. Toto Wolff szavaiból kiderült, szintén szó esett a motorbefagyasztás kérdéséről – amely a Mercedes és a többi gyártó között jelent ellentétet – de semmiféle előrelépést nem sikerült tenni.

„Semmi haladás semmi kérdésben, de jó két és fél órát elpazaroltunk” – árulta el a találkozó után Wolff, a Mercedes üzleti főnöke az újságíróknak. „A helyzet változatlan mindent illetően, a pénz terén, a motorok terén is. Ennyi volt erre a hétvégére.” Wolff leszögezte, a Mercedes nem akar keresztbe tenni a kiscsapatoknak. „A Formula-1-re is gondolni kell, felelősségünk van magáért a szériáért. Nem lehet szűk látókörűen csak a saját személyes helyzetünkkel foglalkozni.”



Wolff kitért a megbeszélés motorbefagyasztással foglalkozó részére is. „Nem sikerült megegyezésre jutni. A helyzet változatlan. Egy csekély kompromisszumot ajánlottunk, amit megengedhetőnek tartunk amellett, hogy nem változtatunk az ügyfeleknek szóló specifikáción és áron. De nem fogadták el. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a vége, még lesznek megbeszélések.”

A kiscsapatok részéről Vijay Mallya, a Force India csapatfőnöke arról számolt be, Ecclestone először a Formula-1 tulajdonosával, a CVC-vel tárgyal, mielőtt bármilyen érdemi változtatás szóba jöhet. „Valószínűtlen, hogy ilyen rövid idő alatt előrelépés történjék. Ezért visszamegy Londonba, hogy a CVC-vel beszéljen? Ő ezt mondta.”

„Felismerte, hogy a három legkisebb csapatnak valamilyen formában több pénzre lesz szüksége. Előadtuk az esetünket, azt mondta, beszélni fog Donalddal (Mackenzie, a CVC vezetője), aztán visszajön hozzánk. Ezt már hallottam korábban is, de nem tehetek mást, csak várhatok” – magyarázta az indiai.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: