DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Halálos fenyegetésig fajult a szimulátoros botrány

Két incidens is nagy port kavart a hétvégi iRacing-futam után, egy IndyCar-újságíró szerint azonban egyes rajongók odáig mentek, hogy fenyegető üzeneteket írtak a vétkes pilótá(k)nak.

Úgy tűnik, a koronavírus-járvány miatt előtérbe került szimulátoros bajnokságok is hasonló indulatokat tudnak kiváltani, mint a valós versenyzés. Szombaton az iRacing indianapolisi versenyének hajrájában két sportszerűtlen manőver is történt: Santino Ferrucci Oliver Askew-t forgatta ki, míg Simon Pagenaud Lando Norris előtt lassított le szándékosan. A McLaren brit F1-ese ki is akadt az IndyCar korábbi bajnokára, aki állítása szerint azért akarta őt kiütni, mert nem szerette volna, ha a sorozaton kívüli versenyző zsinórban két futamot nyer, és Pagenaud élő közvetítésében el is hangzott, hogy valóban ilyesmire készül.

Megoszlanak a vélemények arról, mennyire kell komolyan venni az online versenyeket és az ott történő botrányokat, mindenesetre Marshall Pruett IndyCar-szakíró Twitteren posztolt bejegyzése alapján egyes rajongók átléptek egy bizonyos határt: „Azt hallottam, hogy legalább egy a szombati iRacing-drámában érintett versenyző halálos fenyegetést kapott üzenetben a közösségi oldalakon keresztül. Ugyan már, emberek!”

A szimulátoros streamer, az F1-es virtuális viadalokon is feltűnő Jimmy Broadbent válaszban mutatott rá, hogy ez nem egyedi jelenség: „Hasonló élményben volt részem – szerencsére nem ilyen súlyos formában –, amikor Lando nekem ütközött az első Virtuális Nagydíjon. Néhány ember őrült.”

Egyes szurkolói vélemények szerint Norris váltotta ki ezt a gyűlölethullámot azzal, hogy többször is elmondta nem túl pozitív véleményét a történtekről (sőt vannak, akik szerint nem is kellett volna őt engedni indulni), Pruett azonban gyorsan leszögezte, hogy ez még nem magyarázat a halálos fenyegetésekre: „Nem. Az, hogy Lando kifejezte a frusztrációját, nem egyenlő azzal, hogy felelőtlen emberek megfenyegetik Pagenaud-t vagy bárki mást.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: