DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

FIA-státuszt kap a közép-európai F4

Minden eddiginél nagyobb segítséget kapnak a régió, így Magyarország juniorpilótái is azzal, hogy FIA-besorolást kap a helyi F4-es széria.

A Nemzetközi Automobil Szövetség bejelentette, hogy a helyi autósportszövetségekkel együttműködve elindítja a Közép-európai Formula-4-es bajnokságot. A széria maga nem új, tavaly például az ESET V4 Cup keretein belül rendezték meg a Cseh Automobil Klub (ACCR) irányítása alatt, viszont óriási előrelépést jelent, hogy az FIA is elismeri, és ezzel a többi F4-es sorozat szintjére emeli a Formula-4 CEZ Bajnokság névre átkeresztelt szériát.

Az FIA régi problémát old meg ezzel, eddig ugyanis a térség országaiban nevelkedő fiatalok számára nem volt elérhető és megfizethető, FIA-státusszal bíró F4-es széria, ezzel a bejelentéssel azonban minden eddiginél komolyabb segítséget kapnak a régió ifjú versenyzői – beleértve természetesen a magyar pilótákat is. Az FIA és a széria szervezőinek szándéka, hogy akár ennek köszönhetően jusson újra közép-európai versenyző a Formula-1-be.

f4



A bajnokság fordulóit természetesen a közép-európai országok versenypályáin futják: a Hungaroringen rendezték április végén az évadnyitót, egy hete pedig Spielbergben a második állomást (a két F1-es pálya ugyancsak vonzó lehet a fiatal tehetségek számára), de szerepel még a naptárban a Slovakia Ring, Brno, Most (Csehország), valamint a nemrég átadott vadonatúj Balaton Park Circuit is – azaz két magyar helyszínre is ellátogat a mezőny. Egy további helyszínt később jelentenek majd be.

A bajnokságban csak második generációs Formula-4-es versenygépek indulhatnak, s az elképzelés szerint a fordulókat TCR- és GT3-as bajnokságokkal közös hétvégék keretében rendeznék, ezzel még csábítóbbá és megfizethetőbbé téve a versenyzést a regionális résztvevők számára.

Mohammed Ben Sulayem FIA-elnök így kommentálta a bejelentést: „Az F4 CEZ Bajnokság további ösztönzőerőt jelent majd a régióban a fiatal versenyzőknek, akik szeretnék megmászni a formulaautós piramis lépcsőfokait. Ez a kezdeményezés összhangban van az FIA azon törekvésével, hogy megduplázza az autósportban való részvételt azáltal, hogy megfizethetőbbé és elérhetőbbé teszi mindenkinek az autósportot.”

Jan Stovicek, az ACCR elnöke és a Motorsport Világtanács tagja a következőket mondta el: „Nagyon örülök, hogy bemutathatjuk ezt a bajnokságot. Rengeteg gokartversenyzőknek van a térségben minden évben, akik elérnek egy bizonyos életkort, de nem tudunk ajánlani egy megfizethető módot ahhoz, hogy folytathassák az autósportot. Ez most megváltozik. A Formula-4 jelenti az alapját a formulaautós piramisnak, s ez lehetővé teszi számunkra, hogy tehetségeket neveljünk ki a magasabb szintű együléses versenysorozatok számára. Szeretnék köszönetet mondani Mohammed ben Sulayem FIA-elnöknek, akinek a segítsége nélkül nem indíthattuk volna el ezt a bajnokságot.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: