DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Kristensenék nyerték a Nemzetek Kupáját

A Le Mans-i 24 órást kilencszer megnyerő dán és a kétszeres ralikrossz-világbajnok Johann Kristoffersson által fémjelzett Team Nordic a Sebastian Vettel, Mick Schumacher duót győzte le a fináléban.

A Bajnokok Tornájának története során először Latin-Amerikában, a mexikói F1-es pálya részét is képező Foro Sol stadionban került sor a Race of Champions elnevezésű eseményre, amelynek szombati napján a Nemzetek Kupáját rendezték meg. Rögtön az A csoportban történt egy kisebb meglepetés, a németek részéről ugyanis Mick Schumacher két mexikói ellenfelével szemben is alul maradt. Sebastian Vettel sikereinek köszönhetően így első helyen léptek tovább, míg az Esteban Gutierrez, Patrick O’Ward kettős végzett a második helyen – azaz rögtön kiejtették a Pierre Gasly, Loic Duval francia duót.

roc-1-kristensen



A B csoportban is volt egy párosítás, ami meglepő eredménnyel zárult: az eRoC tavalyi szimulátoros bajnoka, Enzo Benito legyőzte a 2016/2017-es Formula-E-bajnokot, Lucas di Grassit. Csapattársa, James Baldwin is begyűjtött egy győzelmet mexikói ellenfelével szemben, de végül a Helio Castronevesszel kiegészülő brazil páros végzett az első pozícióban, megelőzve a szimulátorosokat. A C csoportban pedig a Tom Kristensen, Johann Kristoffersson fémjelezte Team Nordic diadalmaskodott a David Coultharddal és Andy Priaulx-lal felálló britek és az egyetlen győzelmet szerző Ryan Hunter-Reay, Josef Newgarden amerikai páros előtt.

Az első elődöntőben a németek simán búcsúztatták a brazilokat: Vettel is legyőzte Di Grassit, és Mick Schumacher is jobbnak bizonyult Castronevesnél – utóbbi futamban egyébként Michael Schumacher lánya, Mick nővére, Gina ült az anyósülésen. A második elődöntő is egyoldalú küzdelmet hozott: Kristensen és Kristoffersson legyőzte a Gutierrez, O’Ward duót – jóllehet, utóbbi csupán néhány ezreddel kapott ki a kétszeres ralikrossz-világbajnoktól.

A finálé első fordulója során rögtön döntő futamra került sor Vettel és Kristensen között – miközben a németnek az RX Supercar Lite-tal is problémája akadt –, amelyet végül a Le Mans-i 24 órást kilencszer megnyerő dán húzott be. Mick Schumacher viszont két verseny alatt legyőzte Kristofferssont, így jöhetett a mindent eldöntő összecsapás az F3-as Európa-bajnok és Kristensen között. Mr. Le Mans-t aztán már nem tudta legyőzni az ifjú német, így az „északiak” csapata, azaz a Team Nordic nyerte meg a Nemzetek Kupáját – 2014 után másodszor (akkor Petter Solberg volt Kristensen társa).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: