DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Már megint mit talált ki ez az ember?

Alex Zanardi újabb sporttörténelmi tettre készül – már megint! A spái 24 óráson az ex-F1-es Timo Glockkal és a korábbi DTM-bajnok Bruno Spenglerrel osztozik majd BMW-je volánján.

Hogy miért olyan különleges ez? Hát azért, mert eleddig a motorsport történetében nem volt arra példa, hogy egy olyan versenyző, aki korábbi sérülései folytán (2001-ben egy lausitzringi balesetben mindkét lábát elvesztette) csak speciálisan átalakított versenyautót képes elvezetni, olyan versenyzőkkel osztozzon egy autó volánján, akik nem rendelkeznek hasonló hendikeppel.

A történelmi tett megvalósítására egy legendás helyszínt, a belga Spa-Francorchamps versenypályát, és az ottani 24 órás versenyt választották, és Zanardi csapattársai sem akárkik lesznek, hanem a korábban az F1-ben dobogóig jutó Timo Glock, valamint a 2012-es év DTM-bajnoka, Bruno Spengler.



A spái 24 órás viadal idén a Blancpain Endurance Series nyitófutama lesz, amelyen a trió a Roberto Ravaglia által működtetett ROAL Motorsport immár duplán speciális BMW-jét terelgeti majd. Zanardi annak idején az ETCC-ben és a WTCC-ben is e csapat speciális kialakítású autóival versenyzett.  

„Egyvalami igazán megérintett, mégpedig az, hogy amint elkezdtük tervezni a 24 órás versenyen való indulást, egyből mindenki igent mondott a kérésemre. Ez büszkeséggel tölt el, mert ők mind versenyzők, akik sikeresek akarnak lenni. Az, hogy csatlakoznak hozzám, azt bizonyítja, hogy hisznek bennem és bíznak abban, hogy elég versenyképes leszek. Ez nem csak arról szól nekik, hogy jó kaland lesz együtt indulni velem egy endurance versenyen, hanem arról is, hogy egy jó eredményt szeretnének elérni a BMW-nek” – hangsúlyozta a többszörös paralimpiai aranyérmes sportoló, hogy sokkal többről van szó puszta PR-fogásnál.

„Alex már télen jeleztem nekem, hogy valamikor együtt akar majd végigcsinálni velem egy 24 órás versenyt. Egyből azt feleltem, hogy ha ő és a BMW belevágnak egy ilyen kalandba, annak én is mindenképp a részese akarok lenni, most pedig itt vagyunk, és immár tényként jelenthetjük ezt be” – mondta el mosolyogva Glock, akit az autosport.com idézett.

Természetesen a BMW-nek is különleges feladatot jelent egy olyan autó megépítése, amelyet Zanardi, valamint két csapattársa is hatékonyan és versenyképesen el tud irányítani, de a márka motorsport-igazgatója, Jens Marquardt elmondása szerint mérnökeik kifejezetten élvezik ezt az egyedi kihívást. „A BMW Motorsport mérnökeit is teljesen rabul ejtette ez a szokatlan projekt. Mindannyian nagyon lelkesek, és szorosan együtt dolgoznak a pilótákkal, hogy rátaláljanak az optimális műszaki megoldásokra” – mondta. 

Mert lehetetlen nem létezik, csak tehetetlen, és erre Alex Zanardi az élő bizonyíték.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: