DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Al-Attiyah újabb hajszállal növelte előnyét

Véget ért az idei Dakar Rali hatodik szakasza, amelyet az autósok között Nasser Al-Attiyah, a motorosoknál pedig Helder Rodrigues nyert. A négykerekűen élmezőnye simán átvészelte a napot, a kétkerekűeknél viszont többen is bolyongtak.

A pénteki szakasz Antofagasta és Iquique között húzódott, továbbra is Chilében, jelentős részben az óceánpart mellett. Az autókra és kamionokra 277, a motorokra és a quadokra valamivel hosszabb, 318 kilométeres gyorsasági szakasz várt.

Az etap teljesítésével a mezőny megérkezett az idei Dakar féltávjához, amit Iquiquében egy pódium felállításával tettek különlegessé a város központjában, ahol a rajongók gyűrűjében fejezték be a szakaszt a versenyzők. Ezzel az érzelmes befutóval a város egyúttal emléket is állított a régiót nemrég sújtó, komolyabb károkat okozó földrengésnek.

10931424_857667734292535_587680755642803785_n



Az autós mezőnyben Stephane Peterhansel kezdett a legjobban, ő állt az élen az első ellenőrzőpont után, ám a szakaszgyőzelemig ezúttal sem jutott el, köszönhetően annak, hogy nem sokkal később egy műszaki hiba miatt meg kellett állnia, aminek kijavítása több mint 20 percbe tellett.

Az élboly egyébként Peterhansel rövid problémáját leszámítva meglepően simán teljesítette a szakaszt, ami szokatlan az elmúlt napok váratlan eseményei után. Bár az utolsóelőtti ellenőrzésnél Robby Gordon állt az élen, végül Al-Attiyah bizonyult a leggyorsabbnak, ezzel idei harmadik szakaszgyőzelmét szerezve. Csak 7 másodperccel mögötte futott be Giniel de Villiers, de Nani Roma és Gordon is két percen belül követte. Peterhansel végül a 20. helyen jött be, míg a tegnapi szakasz legjobbja, Vladimir Vasziljev több mint másfél órás hátrányt szedett össze.

Az összesített tabellán Al-Attiyah hajszálnyival növelte előnyét, ami így már 11 perc de Villiersszel szemben, legközelebbi üldözőjük pedig továbbra is a szaúd-arábiai Yazeed Al-Rajhi.

A motorosok élmezőnyben már kevésbé mentek ilyen simán a dolgok, hiszen többen, több alkalommal is eltévedtek, néhány kilométerrel letérve a szakaszról. Marc Coma, Joan Barreda Bort és Pablo Quintanilla is időt vesztett emiatt, a chileinek ráadásul egyszer egy üzemanyag-szivárgás miatt is meg kellett állnia, ám az említett trióból mégis ő ért célba a legjobb idővel, hiszen a 4. lett.

Az első hármas névsora így kissé meglepő, hiszen Helder Rodrigues első ízben nyert szakaszt Toby Price és Paulo Goncalves előtt. A 6. helyen befutó Barreda Bort két perccel volt jobb Cománál, így az összetettben is tovább növelte előnyét.

A quadok versenyét ma Ignacio Casale húzta be nyolc perc előnnyel fő riválisa, Rafal Sonik előtt, ennek eredményeként pedig a harmadával csökkentette a hátrányát a lengyel mögött.

A kamionoknál Nikolajev Kamaza futott be elsőként a Mardejev- és a Karginov-féle trió előtt, és mivel összetettben is ez volt közöttük a sorrend az élen, így a különbségek csak tovább nőttek közöttük.

A hatodik nap végeredménye:

Motorok

Rodrigues 3:40:10
Price +1:10
Goncalves +1:42

Autók

Al-Attiyah 2:37:18
De Villiers +0:37
Roma +1:24

Quadok

Casale 4:21:52
Sonik +8:15
Lafuente +23:08

Kamionok

Nikolajev 2:54:28
Mardejev +5:37
Karginov +10:40

Részletes eredmények itt elérhetőek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: