Steward
Balogh Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. január 24. hétfő

1981

Retro - Túlélni a túlélhetetlent Indianapolisban

Az Indy 500 baleseteinek történetéből külön könyvet lehetne írni: a 75 éve született Danny Ongais ijesztő bukást szenvedett el 1981-ban, de amekkora volt a becsapódása, annyira meglepően hatott, hogy a pilóta élve megúszta az incidenst.

részletek

Retro - Amikor valóban két részre szakadt a Forma-1

A FISA-FOCA háború viharának oltárán az 1981-es Dél-afrikai Nagydíj játszotta az egyik vezéráldozat szerepét - akkor, amikor a száguldó cirkusz egy ideig valóban két külön úton tekintett a jövő felé.

részletek

Retro - Amikor az ABBA megjelent az F1-ben

A svéd popkvartett felforgatta a világot a hetvenes-nyolcvanas években, és az F1 sem maradt ki a buliból: egykori dobosuk még az autósport csúcsára is eljutott.

részletek

Retro – Villeneuve és az első szárny

A Kanadában, sok éve ezen a napon rendezett versenynek fontos hatása volt az 1981-es bajnoki cím kimenetelére, leginkább mégis Gilles Villeneuve Ferrarijának „törött orra” miatt emlékeznek rá, amely az ikonikus pilóta küzdeni akarásának szimbóluma.

részletek

Retro - Piquet nyeri Prost és Jones csatáját

Az 1981-ben ezen a napon, Hockenheimben rendezett Német Nagydíj emlékeztet minket azokra az időkre, amikor a csapattárs lekörözése még koránt sem volt olyan egyszerű mozdulat, mint napjainkban.

részletek

Retro – Így úszik el egy Ferrari-örömünnep

Hazai pályán, Imolában Gilles Villeneuve és Didier Pironi első és második pozícióban is álltak a két Ferrarival – mire azonban leintették a futamot, a Scuderiának csupán két pontja maradt.

részletek

Retro – Tarol a szabályt kijátszó Brabham

Elsősorban a technikai megoldásokról beszéltek az 1981-es Argentin Nagydíjon, ahol Piquet-éket nem tudták fülön csípni: még a csapat fizetős versenyzője is remekelt a futamon.

részletek

Retro – A brazil első bajnoki címe

Nelson Piquet végig szenvedett a sivatagi hőségben az 1981-es évad utolsó futamán: a leintést követően úgy kellett kiemelni autójából. A Brabham pilótája azonban ekkor már az F1 világbajnokának mondhatta magát.

részletek

Retro – Amikor egy Arrows indult a pole-ból

Mai múltidéző cikkünkben stílszerűen egy emlékezetes F1-es idénynyitóról mesélünk, mely a sportág történetének egyik legzavarosabb holtszezonját követte. Ezen a napon 1981-ben egy Arrows indulhatott a pole-ból.

részletek