DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

A nőkkel kapcsolatos sztereotípiák ellen küzd Vogel Adrienn

A többször is az Év Magyar Női Autóversenyzőjének választott ralipilóta főleg karrierje elején találkozott rendszeresen a versenyzői kvalitásait vitató kritikákkal, kitartó és kőkemény munkájának, valamint eredményeinek köszönhetően azonban mostanra már nem különböztetik meg férfi társaitól.

Korábban sokszor megkaptam, hogy mit keresek a volán mögött, meg hogy egy nőnek a konyhában a helye, de igyekeztem ezeket mindig kizárni, és csak a feladatomra koncentrálni. Hosszú évek versenytapasztalatainak köszönhetően néhány éve több top10-es eredményem is volt például a rali Európa-bajnokságon, a legutóbbi versenyhétvégénken pedig harmadikok lettünk navigátorommal egy hazai márkakupában, amire viszont a legbüszkébb vagyok, hogy egyedüli nőként összetettben negyedik lettem egy nemzetközi mezőnyben, 17 férfi mellett. Örülök a Dorko kampányának, mert habár szerencsére egyre kevesebb előítélettel találkozom, azért időnként meg-megtalálnak azok a mondatok, melyek a nememmel hozzák összefüggésbe a képességeimet” - nyilatkozta a témáról Vogel Adrienn.

 _Y3A8346a



A téma esszenciája, hogy Adri ráadásul idén férfi navigátorral, a tapasztalt ralipilótával, Maricsek Miklóssal versenyez. Mikinek soha semmilyen fenntartásai nem voltak azzal kapcsolatban, hogy egy nőnek kell felolvasnia az itinert.

Soha nem gondoltam azon, hogy megfordultak nálunk a klasszikus szerepek. Adrit régről ismerem, és tudom, hogy ugyanolyan alázattal áll a motorsporthoz, ugyanolyan gyors is, mint bármelyik férfi, semmilyen különbség nincs közte és a férfiak között ebben a tekintetben” - árulta el Maricsek Miklós.

A Dorko legújabb Nő Erő Jövő kampányával és kapszulakollekciójával az olyan sztereotípiákra próbálja felhívni a figyelmet, és minél többet le is akar dönteni belőlük, mint hogy a nők nem tudnak vezetni, nem értik a matekot, a nők hisztisek és emocionálisak, nem lesznek belőlük.

A kezdeményezésben Vogel Adrienn mellett Apró Anna, kockázati tőkebefektető, Kemény Zsófi rapper, költő, slammerés Puskás Szaffi, táncos vesz részt.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: