DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Vettel: Nincs több időnk! Változtatnunk kell, különben az F1 el fog tűnni

Sebastian Vettel nem túl optimista az autósport jövőjét illetően. Úgy gondolja, ha a Formula-1 nem válik zöldebbé, rövid időn belül akár meg is szűnhet. A német kemény kritikát fogalmazott meg.

A négyszeres világbajnok gyakran szót emel a számára fontosnak vélt társadalmi problémák és fejlődéssel kapcsolatos teendők terén. Az idei szezonban nem először hallhattuk beszélni az F1 és a fenntarthatóság, illetve a környezetvédelem kapcsolódásáról, most azonban igazi kemény kritikát fogalmazott meg a Neue Osnabrücker Zeitung című német napilapnak.

A 34 éves versenyző olykor elgondolkodik a jövőjéről és arról, mihez kezd majd a visszavonulása után. „A legkönnyebb az lenne, ha valamelyik televíziós társaság szakkommentátora lennék, és az F1 közelében maradnék. De nem igazán látom magam ebben a szerepben” – jelentette ki a német. Hozzátette, bár nem biztos abban, hogy jó döntés beszállnia a politikába, igenis érdekli a klímaváltozás ellen folytatott küzdelem, ezért határozottabb fellépést és kiállást várna el a sportág vezetőségétől a jövőben, hiszen úgy véli, a jelenlegi szabályozások bár izgalmasak, nem elég kemények a fenntarthatóság terén. A német korszerűbb megoldásokat sürget, ugyanis szerinte félő, ha minden így marad, veszélybe kerülhet az F1 jövője. Mint mondta, a vezetőknek fel kellene ébredniük és látni: többre van szükség annál, mint amit terveznek.

„A Formula-1 jelenleg nem környezetbarát, ez egyértelmű, de olyan időszakot élünk, ahol lehetőségünk lenne változtatni ezen. A technológiai fejlődés és az újítások segítségével zöldebbé tehetnénk a sportágat anélkül, hogy az elveszítené a rá jellemző izgalmat, gyorsaságot és szenvedélyt” – fejtette ki a német. „Olyan okos embereink és rendkívüli mérnökeink vannak, hogy biztosan tudnánk megoldást találni. Hiába izgalmasak ugyanis a jelenlegi szabályok, hiába szuperhatékony a motor, mindez haszontalan, ugyanis ha valaki két év múlva utcai autót akar majd vásárolni, úgysem ilyen motorokkal kínálják, szóval ennek abszolút nincs relevanciája.”



Az Aston Martin pilótája szerint vannak dolgok, amelyekről az emberek ezzel kapcsolatban beszélnek. Ezek jó esetben változást idéznek majd elő, ami rendkívül fontos a Formula-1 számára. „Ez létfontosságú. Ha ezek közül semmi nem valósul meg és nem történik változás… nem vagyok túl optimista… a sportág talán teljesen eltűnhet” – hívta fel a figyelmet kemény szavaival a német világbajnok. „Odáig jutottunk, hogy pontosan tudjuk, hibákat követtünk el. De már nincs időnk több hibára! Lépnünk kell!”

Bár az F1 jelenleg is tárgyal a motorgyártókkal a 2025/2026 utáni időszakra vonatkozóan a jövőbeni szabályokról, Vettel nem elégedett a koncepciójukkal. A terv szerint az F1 biohulladékból laboratóriumban előállított, fenntartható üzemanyagra fog áttérni, továbbá alkalmassá teszi motorjait a már kutakon is kapható E10-es benzin használatára. A német szerint ez az irány rossz és zsákutcába vezet. „Nem vagyok üzemanyagszakértő, de még mindig inkább választanám a szintetikus üzemanyagot a bio helyett, utóbbi esetében ugyanis jóval könnyebben léphetnek fel problémák vagy komplikációk a hozzá szükséges anyagok beszerzésénél.”

„Elindultunk egy úton, vagy legalábbis keressük a helyes irányt, de a tervek nem hoznának kellően drasztikus változásokat. Nem hiszem, hogy mindez megfelel annak a törekvésnek, hogy a Formula-1 az élen járjon a technológiák terén. Így ahelyett, hogy proaktívak lennénk és irányt mutatnánk, csupán valamicskét reagálunk a helyzetre” – folytatta, utalva az E-10-es benzin jövőbeli használatára. „A szintetikus anyagokkal ugyanez a helyzet. Attól, hogy reagálunk, nem lépünk előre, hiszen a motorfejlesztést 2022-től befagyasztják.”

Vettel attól tart, hogy további öt évig nem lesz előrelépés az erőforrások terén, ami hatalmas nyomást fog gyakorolni a sportra. „Jobban tennénk, ha felhasználnánk az erőforrásainkat, a legjobb mérnökeinket és az F1-re fordítandó pénzt egy fenntarthatóbb üzemanyag létrehozására. „Az elmúlt közel 10 évben egy szuperhatékony motorral versenyeztünk és rengeteg energiát préseltünk ki belőle. Hiába költöttünk rájuk azonban hatalmas összegeket, az utcai autókba ezeket nem tudjuk használni. Feleslegesen adtunk ki értük gyártónként több mint egymilliárd forintot” – mérlegelt a német.

„Szóval tényleg nem tudom, mi a legjobb megoldás, de úgy érzem, most kell elkezdenünk komolyan foglalkozni ezzel ahelyett, hogy újabb öt évig csak beszélünk róla, és közben továbbra sem történik semmi” – zárta gondolatait Vettel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: