DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Vettel környezetvédelmi kiállása nem a nyilvánosságnak szól

Vettel fontosnak tartja a környezetvédelmi érdekek melletti kiállást, de ezt nem azért hangoztatja, hogy jó színben tűnjön fel az emberek előtt, hanem mert valóban szívügye a bolygó védelme.

Sebastian Vettelt gyakran láthattuk ebben a szezonban kiállni a környezetvédelem mellett. Ugyanakkor nem a róla alkotott kép további pozitív irányba terelése okán szeretne az efféle törekvések hangadója lenni. Mint elmondta, valóban érdekli minden bolygóvédelemre irányuló hiteles tevékenység. 

A négyszeres világbajnok idén számos eseményen és különböző kezdeményezésekben is közreműködött, tavaly, a járványhelyzet miatti lezárások ideje alatt pedig egy biogazdálkodásban tevékenykedett gyakornokként. Általuk részt vett egy iskolai méhszálló felépítésében az Osztrák Nagydíj előtt, továbbá ellátogatott egy izlandi levegőbontó üzem megnyitójára a monzai és a zandvoort-i versenyek között.

Idén láthattuk, ahogy az Aston Martin pilótája szemetet gyűjt a lelátókon a Brit Nagydíj után, továbbá felszólalt az Extinction Rebellin tiltakozása apropóján is, a Holland Nagydíj előtt. Beszéde akkor többek között arra irányult, hogy kifejezze, szerinte növelni kellene a Formula-1 környezetvédelmi hitelességét.



Vettel az Orosz Nagydíj hétvégéjén elmondta, hogy bár F1-es pilótaként könnyedén segíthet a környezetvédelmi tevékenységek terjesztésében, fontosabb számára, hogy hiteles projektekben vegyen részt. „Nem azért foglalkozom ezzel, hogy jó színben tűnjek fel a nyilvánosság előtt. Az elsődleges érdek mindig az, hogy meggyőződjek róla, amit teszek, annak van értelme, hiteles, és bármit is teszek, az valóban segítség ott, ahol vagyok” – fejtette ki a négyszeres világbajnok.

„Ott volt például a méhhoteles projekt. Létrehoztunk számukra egy helyet, ahol élhetnek, és ahová visszatérhetnek. Nagyszerű, ha az emberek érdeklődnek, hiszen ez másokat is arra ösztönöz, hogy hasonlóképpen cselekedjenek, de legalábbis gondolkodjanak arról, eddig hogyan viselkedtek, illetve eztán miképpen tudnának segíteni. Fontos, hogy ki tudjuk mondani, mit kell tennünk, min kell változtatnunk, de nem elég beszélnünk róla, hiszen úgy nem lesz hiteles.”

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke úgy gondolja, Vettel mindig is érdeklődött a környezetvédelem kérdéseiről, de a Maranellóban töltött ideje vége felé egyre nagyobb érdeklődést mutatott a téma iránt. „Az elmúlt néhány szezonban egyre érzékenyebbé vált ezt illetően. Beszélt róla, így természetesen tisztában voltunk vele, hogy így van. Nagyszerű érzés látni, hogy ahogy öregszünk, egyre érzékenyebbé válunk ezekre a dolgokra. Nem meglepő, de jó látni, hogy ennyi erőfeszítést tesz és hogy fontos számára ez a téma.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: