DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Vettel: Környezettudatosabbá kell tenni az F1-et

Sebastian Vettel előállt néhány ötlettel, melyek véleménye szerint elősegítenék az F1 környezetvédelmi hitelességének növelését.

Sebastian Vettel ott segít, ahol tud: hol tűzoltót játszik, hol szerelőt, máskor pedig taxisofőr, steward, sportbíró, vagy éppen környezetvédelmi aktivista. Utóbbi mivoltából következik, hogy időnként fel is szólal a téma kapcsán. Most is így tett, mégpedig az Extinction Rebellion tiltakozásának apropóján.

A holland szervezet kifogásolja, hogy az F1 ezen a hétvégén a zandvoorti természetvédelmi területek közelében versenyez, épp ezért azt tervezik, hogy a vasárnapi rendezvényen hívják fel a figyelmet kampányukra. A csoport egyébként nem most először tűnik fel az F1 háza táján, hiszen a 2020-as Brit Nagydíjra is beszivárogtak. Ott egy „Act Now” (Cselekedj most!) feliratú zászlót lengettek be a Pirelli felirat elé az időmérő ideje alatt.

Közismert tény, hogy a négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel régóta szívügyeként tekint a környezetvédelemre, épp ezért gyakran utazik vonattal, segít a versenyek után maradt szemét összegyűjtésében, és legtöbbször a pályára is kerékpárral érkezik.



Vettel a Holland Nagydíj előtt kifejtette, szerinte milyen irányba kellene elmozdulnia az F1-nek a környezetvédelmi problémák és aggályok kezelésének érdekében. Szerinte van néhány lenyűgöző technológia az autókban, melyek bár hasznosak, valószínűleg irrelevánsak és nélkülözhetőek, ezért szükség van rá, hogy az egész világ segítsen és támogassa a változást a mobilitás terén.

„Úgy gondolom, a Forma-1-nek folytatnia kell, amit a múltban elkezdett, hogy továbbra is vezető szerepet tölthessünk be a technológia területén. Ez fontos a jövő szempontjából” – vélekedett az Aston Martin versenyzője, aki látva az állandó tömegeket a lelátókon úgy véli, az F1 nevelési célzattal is fordulhatna a rajongók felé, így első körben érdemes lenne megtalálniuk a hulladéktárolás- és kezelés megfelelő módját.

„Rengetegen vannak jelen egy-egy versenyen, ez pedig lehetőséget nyújt számunkra, hogy bizonyos üzenetekkel megszólítsuk az embereket, tudatosítva bennük azokat a dolgokat, amelyek számunkra és az egész világ számára fontosak és nagy jelentőséggel bírnak” – tette hozzá Vettel, aki amellett, hogy beszél róla, tesz is a környezetéért, ennek pedig szemtanúi lehettünk az idei Brit Nagydíjon, ahol a négyszeres világbajnok a versenyt követően a lelátókon takarította és zacskózta a szétdobált hulladékot.

A német pilóta szerint ezen a fronton van még mit javítani, hiszen nem mindegy, hogy a temérdek látogató hová gyűjti a pálya környékén elfogyasztott ételeket, italokat, ahogyan az sem utolsó szempont, hogy az árusok milyen formában osztogatják azokat.

Vettel úgy gondolja, más tekintetben is szükség lenne szemléletváltásra, így például fel lehetne építeni úgy a versenyeket, hogy az utazási idő a lehető legkevesebb legyen. Ezzel csökkenthető lenne az oda-vissza utazgatások által termelt kibocsátás, még akkor is, ha nem minden promóter az általa leginkább preferált időszakban tarthatná meg a versenyét.

A négyszeres világbajnok támogatja az Extinction Rebellionhöz hasonló csoportok felhívó jellegű intézkedéseit.

„Olyan időket élünk, amikor fontos felhívni a figyelmet ezekre a problémákat. Jó, hogy vannak, akik megpróbálják felnyitni a szemeket” – folytatta Vettel, aki szerint egyelőre kevés az, amit az F1 a környezet megóvása érdekében tesz, de mindenképpen pozitív, hogy vannak tervek, és már megvalósult ötletek is. Kifejtette továbbá, hogy nem csupán az F1, de a társadalom sem tesz eleget, ezért létfontosságú, hogy megértsük és megértessük, mi a tét.

„Ha nem értjük meg, akkor nincs jövőnk. Ez nagyon sötét jóslatnak hangzik, de úgy gondolom, még sok mindent tehetünk, hogy ezt elkerüljük. Az F1-nek igenis állást kell foglalnia, és fontos, hogy mihamarabb meghozzuk a lehető legjobb döntéseket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: