DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Egyéb

Vettel: Mindenkinek joga van szabadon szeretni

A 2021-es Magyar Nagydíj nem csupán arról marad emlékezetes, hogy az újraindítást követően Lewis Hamilton egyedül állt fel a rajtrácsra, Sebastian Vettel ugyanis gondoskodott róla, hogy a címlapra kerüljön.

Sok izgalmat és utólagos beszédtémát szolgáltatott az idei Magyar Nagydíj. Ezek között előkelő helyet kapott Sebastian Vettel politikai állásfoglalása, amelyről azóta is megoszlanak a vélemények.

A négyszeres világbajnok a verseny előtti ceremónián, ahol a nemzeti himnusz is elhangzott, szivárványos, más néven Pride-pólót viselt, ezzel tiltakozva az LMBTQ-törvény bevezetése ellen. A német pilóta a BBC LGBT Sport Podcastban beszélt arról, miért döntött úgy, hogy a nagy nyilvánosság előtt foglal állást, illetve milyen változásokat remél.

„Nem jöttem zavarba a szivárványszínektől és egyáltalán nem szégyelltem, hogy viselem a pólót. Nem számított, mit gondolnak az emberek, csak egy üzenetet szerettem volna átadni és büszke voltam, amiért ez sikerült. Én azt vallom, hogy nem számít, kibe leszel szerelmes” – fejtette ki Sebastian Vettel.

Vettel nem meggondolatlanul és hirtelen döntött a nyilvános állásfoglalásról. Az Aston Martin pilótája tudta, hogy a Forma-1 mezőnye idén is versenyez Magyarországon, és mivel hallott a nemrégiben meghozott LMBTQ-törvényről, amellyel nem ért egyet, megszületett a fejében a gondolat, hogy a verseny előtt nyilvánosan hívja fel erre a figyelmet. „A futam előtt van néhány pillanat, amikor képesek vagyunk bizonyos üzeneteket átadni. Úgy gondoltam, ez remek lehetőség arra, hogy jelzéseket küldjek.”



A négyszeres világbajnok szivárványos cipőt, maszkot és sisakot viselt, továbbá a pólót, amelyen az alábbi üzenet állt: „Same Love!”, ami nyersfordításban annyit tesz: „Ugyanaz a szerelem!”

„Ez Macklemore egyik csodálatos dalának a címe, amely azt hiszem, tökéletesen megmagyarázza, miért rosszak ezek a nézetek” – mondta Vettel. „Nem számít a bőrszíned, vagy az, honnan jöttél, ahogy az sem, kibe leszel szerelmes. Egyenlő bánásmódot érdemel mindenki.”

Vettel magyarországi akcióját követően többfelől is támogató üzenetek érkeztek, így többek között Lewis Hamilton részéről, illetve az LMBTQ-közösségtől is. A német pilótát meglepték a visszajelzések, hiszen ő természetesnek gondolta, hogy eképpen foglal állást. Érkeztek azonban negatív reakciók is, melyek szerint a négyszeres világbajnoknak inkább a sportra kellene összpontosítania, nem a politikára.

„Értem, miért kaptam negatív visszajelzéseket. Ebben a világban, ebben a sportban nőttem fel, sokat vitáztam már arról a szakértőkkel és a médiával, hogy mennyire keveredhet a sport a politikával. De feltenném a kérdést: beszélhetünk-e politikáról, amikor emberi jogokról van szó? Nem hiszem” – zárta rövidre Vettel. „Úgy gondolom, vannak az életben olyan problémák, amelyekről muszáj beszélni és nem hazudhatunk, nem tarthatjuk magunkban, amit gondolunk. Ez mindenkire tartozik, mindannyiunknak tisztában kell lennie vele.”

Vettel szerint a befogadó hozzáállás megmutatása létfontosságú lenne. Úgy véli, ha ő a sport által átadhat üzeneteket, az kiváló, de szükség lenne rá, hogy mindenki vevő legyen ezekre.

„Ha az ilyesfajta apróságok, mint amit én tettem, segítenek a tudatosság növelésében és a támogatás kifejezésében, az nagyszerű. A legfontosabb mégis az lenne, hogy abbahagyjuk az emberek megítélését az alapján, mit csinálnak és kit szeretnek. Először az embereket kellene látnunk és azt, hogy mindenki egyformán értékes. Bánjunk úgy másokkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak: egyenlően, és ne az alapján, hogy kibe szerelmesek!” – zárta gondolatait az Aston Martin német pilótája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: