DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Briatore: Ha akarnék, holnap visszamehetnék

A Formula-1 történetének egyik legmegosztóbb egyénisége Flavio Briatore, aki annak idején egy futamot sem látott, mikor csapatfőnök vált belőle. „Én voltam az egyik legjobb” – magyarázza, hogy mindent elért, ezért nem is akar visszatérni az F1-be.

Csapatfőnökként Michael Schumacher és Fernando Alonso első sikereinek közreműködője volt, de a 2009-es ütközésbotrány is az ő nevéhez fűződik. Ez volt az a momentum, amikor két évtized után kikerült a Formula-1 körforgásából. Állítja, ha akarna, bármikor visszakerülhetne.

„Ha akarnék, már holnap reggel visszamehetnék, de nem akarok” – jelentette ki az Euronewsnek adott interjúban. Ez a beszélgetés még augusztus elején készült. Briatore ezt követően került koronavírussal kórházba: állapota az utolsó hírek szerint stabil, a 70 éves olasznak nincs komoly baja.



„Én voltam az egyik legjobb” – mondta Benettonnál és Renault-nál zajló pályafutásáról. „Ha a Formula-1 történelméről beszélünk, akkor én voltam az első, aki megváltoztatta a sportot. Hogy az emberek miket beszélnek, az nem érdekel, szeretnek beszélni. De három különböző csapatnak is megnyertem már a versenyt. Többet nyertem Monte-Carlóban, mint bárki más. Szóval minek is mennék vissza? Nevetségessé tenném csak magam.”

Pedig az olasz teljesen véletlenszerűen került a Formula-1-be 1998-ban. Ő maga így emlékezett vissza: „Egyáltalán nem állt szándékomban versenyezni, még egy futamot sem láttam előtte soha. A csapatot lényegében a Benetton család támogatta, egyáltalán nem volt más szponzor. Tulajdonképpen egy szívesség volt. Nekem pedig volt két-három hónapom, hogy elmagyarázzam a kereskedelmi koncepciómat. A Benetton gazdaságilag jól teljesített, ezért Luciano megkért, hogy maradjak kereskedelmi igazgató a cégnél. Ez alatt az idő alatt kirúgtam mindenkit, az egész csapatot, kirúgtam az ügyvezetőt, és mindenkit körülötte.”

Briatore, mint elmondta, nem szándékozik visszatérni a Formula-1-be, legfeljebb szakértőként halljuk mostanában nyilatkozni, elsősorban az olaszok nemzeti ügye, a Ferrari kapcsán. Jelenleg az Egyesült Arab Emírségekben vezeti vállalkozását egy egészen más üzletágban.

„Úgy döntöttem, hogy az élelmiszeripart választom. Megegyeztünk a brit Sumosan étteremmel és nagyon jól működtek a dolgok. A Milliárdos Élettel most kísérletezünk itt Dubajban. Az étel és a show már megvan. Ez volt a siker kulcsa Dubajban, a vacsora-show, ez a koncepció működik” – beszélt arról, hogy az autósporttól gyökeresen eltérő „műsor” köti le mindennapjait.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: