DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Hamilton a hetedik vb-címet is elcserélné a sokszínűségért

A hetedik trófeája felé menetelő brit szerint nem a sportban elért sikerek számítanak igazán, hanem hogy azok által milyen hatást tud gyakorolni az emberekre – ezt tekinti legfőbb küldetésének.

Lewis Hamilton egyelőre jó úton halad afelé, hogy idén megszerezze Formula-1-es pályafutása hetedik világbajnoki címét, s ezzel beállítsa Michael Schumacher vonatkozó rekordját. Ám a brit idén nem csak a pályán zajló eseményekkel van elfoglalva: a rasszizmus elleni és a sport sokszínűségét megcélzó mozgalom élére állt. Már korábban is elmondta, hogy ilyen szempontból ez a legfontosabb éve, és most a Formula1.com honlapnak adott interjúban ismét kiemelte, hogy mennyire a szíven viseli ezt a kérdéskört:

hamilton-blm-dppi



„Miután visszavonulsz, mit számít, hogy egy, két vagy Isten tudja, hány vb-címed van? Ez nem jelent semmit önmagában. Csak az, amit kezdesz vele. Szerintem az jelent valamit, hogy milyen hatást gyakorolsz általuk. Úgy érzem, nem szolgálnám ki a körülöttem lévőket, a családomat és a követőimet, ha nem ezt tenném… Persze nyerjük meg a futamokat, ünnepeljünk is, de a lényeg az üzenet, amit ez által közvetíthetünk, én így vagyok beállítva” – fogalmazott a Mercedes pilótája, aki arra a kérdésre, hogy elcserélné-e akár a hetedik vb-címét is azért cserébe, hogy változások történnének a sportban, egyenes választ adott: „Egyértelműen.”

Hamiltont ilyen téren is a háromszoros világbajnok Ayrton Senna inspirálja: „Ahogy öregebb leszel, úgy érted meg egyre jobban az embereket és azt, milyen utazáson mennek keresztül. Fiatalként néztem Ayrtont, és gyerekként nyilván nem tudtam megérteni és értékelni az életét. Óriási volt a hatása, egy egész nemzetet mozgatott meg – és nem is csak egy nemzetet, hanem embereket világszerte, és ez nagyon mélyen motivál engem, hogy ugyanazt csináljam, amit ő. Most hasonló korban járok, mint amikor ő járt a halálakor, és én is jobban tisztában vagyok a körülöttem lévő dolgokkal és azzal, hogy mi zajlik a világban. És amit nem tudhatok és nem tudhatunk, hogy hány napunk van még. Nem számítok arra, hogy 90 éves koromig fogok élni, így szeretnék maximálisan kihasználni minden egyes napot.”

A brit pilóta örömmel látja, hogy vannak jelek a változásra, de azt is hangsúlyozta, hogy sosem szabad hátradőlni: „Ha egy éve visszavonultam volna, talán semmi sem változott volna. De nagyon tetszik, hogy azt látom, hogy ráébrednek az emberek a dolgokra. Még nem mindenki, még mindig vannak csapatok, akik nem szólalnak fel, de kezdjük megtalálni az egyensúlyt, hogy hogyan érjük el ezeket az embereket. Remélem, tíz éven belül – nem akarom, hogy húsz év legyen –, vagyis rövidtávon láthatunk változást. Már láthatók jelek Chase Casey és Jean Todt esetében is a sport élén, akikkel beszéltem, és utóbbi fel is vett egy jamaicai hölgyet, aki az FIA sokszínűségi kampányán fog dolgozni. De folyamatosan rajta kell lennünk a témán, és azt hiszem, ez is a munkám része itt. És ez többet jelent számomra, ha évek múltán visszanézhetek és azt mondhatom, hogy ’oké, nyertem néhány világbajnokságot, de segítettem elindítani a változást a sportban’. Nagyszerű lenne ennek a részesének lenni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: