DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Az F1 riportere nem érti az utálatot, amit Hamilton kap

A mai Formula-1-futamok szinte már elképzelhetetlenek lennének a Liberty Media riportere, Will Buxton nélkül, aki mindennek utána jár, és mindenkit zaklat lelkes kérdéseivel. Egy személyes interjúból kiderült, ki a gyerekkori példaképe, és a brit még Hamilton utálóit is kiosztotta.

Az interjút Mario Muth, a 2016-os Senna vs Brundle film rendezője készítette a sokat vitatott sportszakértővel. Buxton az interjúban többek között azt is elmesélte, hogyan találkozott először élőben a Formula-1 világával a 1995-ös Brit Nagydíjon. Az újságírótól megtudtuk, gyerekkora óta Senna-szurkoló, és a négyszeres világbajnok halála is nagy szerepet játszott a karrierjében.

„13 éves voltam, amikor Ayrton Senna meghalt. Ő volt az abszolút példaképem. És ez volt az első alkalom, hogy a halált valóban megtapasztaltam olyan módon, hogy már meg tudtam érteni, mi a halál.”



Buxton akkoriban még nem sok mindenkivel tudta megosztani a sportág iránt rajongását: „Senna azért volt furcsa, mert mindig halhatatlannak látszott a számomra. (…) Teljesen sokkolt, és a barátaim nem értették, mert ők a futballt szerették, és a futballisták nem estek össze holtan. De én egyszer csak elvesztettem ezt a srácot, akit bálványoztam.” A brit arról is mesélt, hogy a tragikus imolai versenyhétvégéről szóló cikkek tették számára egyértelművé, hogy ez az, amivel foglalkozni akar.

A harmincnyolc éves riporter számára a GP2-ben szerzett tapasztalatok jelentették a következő nagy ugrást, ahol sajtóreferensként dolgozott. Itt ismerte meg az akkor még csak szárnyait bontogató Lewis Hamiltont. „Elképesztő volt látni Lewist, ahogy felnő, ahogy fejlődik, látni, ahogy a szemed láttára válik azzá a sráccá, aki szeretne F1-bajnok lenni.”

Az első találkozásra is tisztán emlékszik: „Egy teszt volt a Paul Ricard-on, még mindig az F3-as overállját viselte, egy hideg nap volt. Ő csak egy normális srác volt a családjával, és ez mindig is így maradt számomra az évek alatt, amióta ismerem. Egy elképesztő úton ment végig, aminek végig a tanúja voltam.”

Buxton azt is elárulta, miben változott az azóta ötszörös világbajnok pilóta: „Szerintem mindig szenvedett a kapcsolatteremtéssel. Nem tudom, miért. Mindig utal az önbizalomhiányára, arra, hogy gyerekkorában bántották.”

A Hamilton öltözködésével és fényűző életmódjával kapcsolatos pletykákról is megvan a riporter véleménye: „Alapvetően az ő választása, és miért számít, ha ennek nincs hatása a versenyzésére? Itt van Lewis, ez a nagyon átlagos, nagyon félénk, alázatos, őszinte emberi lény, és nem értem bírálatot, amit kap, az utálatot, amit kap, és nem értem az embereket, akik csak rosszat akarnak neki, hiszen ő egy valóban jó ember.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: