DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Hamilton: Ilyen sok szemetet termel az F1

Hamilton nemcsak a pályán, hanem a hulladéktermelésben is élenjáróvá tenné a Mercedest. A brit a formula.hu kérdésére válaszolva bemutatta, egyetlen sajtótájékoztatón három műanyag palackot készítenek ki számára – egészen felelőtlenül.

A világsajtóban és a közösségi médiában az augusztus egyik legfelkapottabb témájának az esőerdőket pusztító erdőtüzek és a globális klímaváltozás számítottak. A lángoló Amazónia képei Lewis Hamiltont is érzékenyen érintették, a Mercedes pilótája Instagram-posztban ajánlotta fel segítségét az ENSZ-nek a környezeti károk minimalizálása érdekében.

A Formula-1 régóta zászlójára tűzte a hatékonyság és a fenntarthatóság üzenetét, aminek legékesebb példáját a motorokban 2009 óta fokozatosan nagyobb teret nyerő hibrid hajtás jelenti. A formula.hu megkérdezte a pilótákat a Belga Nagydíj időmérőjét követő sajtótájékoztatón, hogy szerintük egy ilyen világméretű sportnak, mint az F1, nem kellene-e nagyobb erőfeszítést tennie a környezetünk, így Földünk jövőjének megóvása érdekében. A mezőny két talán legnagyobb hatású alakja, Hamilton és Sebastian Vettel pedig készséggel meg is osztották gondolataikat és aggályaikat.

Hamilton 



A brit, aki közismerten tudatos a környezetére és pár éve a vegán étrendre is átállt, máris adott ötleteket, és még a FOM korábbi elnöke, Bernie Ecclestone felé is eleresztett egy kritikát.

„Nem tudom, hogy mik a jelenlegi tervek, de azt hiszem, valamilyen módon megpróbálják csökkenteni az F1 ökológiai lábnyomát. A sport azonban mostanáig szinte semmit nem tett, különösen addig, amíg még Bernie irányította a dolgokat. Sok szempontból még az út legelején járunk, de például a mai motorok már egyharmad résszel kevesebb üzemanyagot fogyasztanak a V10-esekhez és a V8-asokhoz képest. De ennél határozottan sokkal többet tehetnénk, például olyan dolgokkal is, mint a műanyagpalack-használat visszaszorítása a hétvégék során” – mutatott rá a brit, aki ekkor lenyúlt az asztala alá, hogy bemutassa, mivel várják a szervezők az időmérő első három helyezettjét a sajtótájékoztatón. „Tessék, nekem most három palackot készítettek ide. Én nem bontom fel őket, de valaki meg fogja inni, és ebből végül szemét lesz. Véleményem szerint a versenyhétvégék hulladéktermelése terén is sokat tehetünk még. A csapatomat is igyekszem biztatni arra, hogy álljanak át, és szeretném, ha a Mercedes úttörő lenne ebben. Remélhetőleg hamarosan szemmel láthatóak lesznek ezek a változások a mi részünkről.”

Vettel visszhangozta riválisa aggályait: „Ezt egy nagyon fontos ügynek tartom, és úgy érzem, hogy mivel a Formula-1 egy világszinten ismert felület, sokkal többet kellene tennie ezért. Nem hinném, hogy pusztán a motorok hatékonyságának hirdetése elegendő lenne, ráadásul az autóinkban használt technológia nagy része nem is fog kikötni a közutakon. Nemcsak a pályán, hanem azon kívül is sokkal nagyobb hangsúlyt kellene erre fektetnie az F1-nek, ezzel példát statuálnia, mivel ez egy nagyon-nagyon komoly téma.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: