DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Raikkönen: Nem érdekel, mit gondolnak rólam a finn rajongók

Räikkönen őszintén beszélt kétlakiságáról, arról, mit érez Svájc és Finnország iránt, valamint, hogy mit tart fontosnak a gyermekei jövőjével kapcsolatosan, akik akár táncolhatnak is, ha úgy érzik.

A F1-versenyzők élete sok szempontból más, mint a többi földi halandóé. Sportolók és celebek egyszerre. A száguldozás munkaköri kötelességük, a média és a rajongók minden lépésüket követik a verseny előtt, alatt és után. Olyanok, mint valami luxus vendégmunkások, akik csak néhány hetente utazhatnak haza a családjukhoz, ráadásul a munkavégzésük helye is folyton változik. Persze önként választott ez a (száguldó) cirkuszi élet, és anyagilag sem járnak vele rosszul.

A finn Kimi Räikkönen évek óta Svájcban él a családjával (már, amikor épp nem a világot járja). Egy újságírói kérdésre válaszolva nemrég szinte gondolkodás nélkül rávágta, hogy jelenleg sokkal inkább Svájc az otthona, mintsem Finnország. A Speedweeknek elmondta: „Nem tartom magam svájcinak, de már 2001 óta ott élek, így aztán Svájc már sokkal inkább az otthonom, mint Finnország. Igazán jól érezzük magunkat Baarban.”



Räikkönen minden nyáron hazautazik szülőföldjére, Finnországba, ahol a nyaralójukban tölt egy kis időt a családjával: „Az otthonunk Svájc. Ha Finnországba megyek, akkor a nyaralónkba megyek, ami mindentől nagyon messze van” – nyilatkozta a Jégember.

Kimi Räikkönen kétlakiságával a finn Iltalehtilähti is részletesen foglalkozott. Az újság felidézi Räikkönen pályájának kezdetét. 2007 világbajnoka mindössze 18 éves volt, amikor elhagyta otthonát, hogy autóversenyzői álmait valóra váltsa 1997-ben. Először Hollandiában lakott, majd Angliába költözött. A Formula-1 2001-ben köszönthette őt versenyzőjeként, és már ebben az évben Svájc lett a finn választott otthona, azaz ennek immár 18 éve.  Évente körülbelül három hetet tölt Finnországban, és úgy gondolja, a pályafutása végén sem tér vissza hazájába, hanem Svájcban marad.

„Nem érdekel, mit gondolnak a finn rajongók az F1-versenyzőkről. Azt hiszem, ők a finnekkel még kritikusabbak, mint a külföldi versenyzőkkel. Úgy gondolom, mérgesek ránk, mert nem teszünk semmi különöset, hogy a kedvükben járjunk” – fogalmazott a szokásos kegyelem nélküli stílusában az F1-híresség.

Az otthonukban angolul és finnül is kommunikálnak, így gyermekeik kétnyelvűek: „Robin bizony jobban beszél angolul, mint finnül. Angol nyelvű óvodába jár. Ha majd iskolába megy, nemzetközi iskolába fog járni, és németet vagy svájci németet fog tanulni. A nyelvtanulás könnyebben megy neki most, mintha később kezdené el” – véli a finn pilóta.

Räikkönen feleségével együtt igyekszik támogatni a gyermekeit mindenben: „Felőlem akár tánccal is foglalkozhatnak. A legfontosabb az, hogy élvezzék, amit csinálnak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: