DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Leclerc: Apa és Jules is fentről figyel engem

Érzelmes hétvége a monacói Leclerc számára. A Sauber pilótája tavaly édesapját, három éve pedig gyerekkori barátját, Jules Bianchit veszítette el. Élete első hazai F1-es versenyén értük is versenyez.

Több szempontból is érzelmes hétvége a monacói Charles Leclerc számára. A 20 esztendős pilóta élete első hazai F1-es versenyén áll rajthoz vasárnap, Olivier Beretta 1994-es „fellépése” óta az első, aki monacói nemzetiségűként hazája nagydíján szerepelhet.

„Gyerekkorom óta erra a pillanatra készülök, hogy a legjobbak közt, hazai pályán versenyezhessek" ‒ mondta Leclerc. "Négyévesen arról álmodoztam, hogy egy nap én is részese lehetek ennek, és ez most megtörténik.”

Ahogy a Formula-1-es mezőnyből rajta kívül többen, természetesen Leclerc is Monacóban éli mindennapjait, már ha épp nem a világ valamely nagyvárosában tartózkodik. Lakása a célegyenes közelében van, gyerekként pedig abban az úszómedencében tempózott, mely most a pálya egyik legnehezebb kanyarjának közvetlen közelében fekszik.

A napokban Sebastian Vettel elismerően beszélt a jövő reménységének tartott ifjú titánról. Elmondta, egyáltalán nem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy napon majd csapattársak lesznek Leclerc-rel, aki teljesen megérdemelten van köztük, hiszen az alsóbb kategóriákban már megmutatta, hogy mire képes.



Leclerc számára élete első hazai F1-es versenyhétvégéje több szempontból is érzelmes. Egyrészt remek formában van, elmúlt két versenyén összesen 9 pontot gyűjtött, amivel például Vettel elismerő szavait is kivívta. Másrészt ez a hétvége az egyik legalkalmasabb arra, hogy megemlékezzen két, számára oly fontos személyről, akik már fentről figyelik a 20 éves versenyzőt.

Egyikük Leclerc édesapja, akit tavaly hosszú betegség után veszített el, és akinek még az előtt azt mondta, hogy szerződése van a Sauberrel, mielőtt aláírta volna a kontraktust, mert tudta, hogy édesapja már nem sokáig lesz köztük. „Nagyon örülök, hogy ez összejött, és apa fentről nézhet, ahogy Monacóban versenyzem” ‒ fogalmazott az ifjú pilóta.

A másik személy, aki nagyon sokat adott Leclerc-nek, az Jules Bianchi volt. Gyerekkori barátok voltak, Bianchi pedig egyfajta mentoráltjaként tekintett az akkor még alsóbb kategóriában pallérozódó versenyzőre. A francia pilóta épp itt Monacóban érte el rövid F1-es pályafutása legjobb eredményét, 2014-ben a harmatgyenge Marussiával a két pontot érő 9. helyet szerezte meg.

Leclerc hazai futamán édesapja és Bianchi szignójával a sisakján emlékszik meg a két, számára meghatározó személyről. „Az álmom, hogy egy nap Monacóban versenyezzek, vasárnap összejön. Biztos vagyok benne, hogy Jules és apa is figyelni fognak engem.”

A Sauber versenyzője a szombati időmérő edzésen a 14. rajtpozíciót szerezte meg, vasárnap pedig egy kis szerencsével akár folytathatja is pontszerző sorozatát, mely már két verseny óta tart.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: